Andrei Ionascu
1087 vizualizări 12 ian 2018

Ministrul de Externe din El Salvador a trimis o scrisoare oficială de protest către SUA, după relatările din presa americană potrivit cărora preşedintele american a avut un limbaj rasist şi injurios despre Haiti, El Salvador şi ţările africane.

Hugo Martinez a subliniat eforturile făcute de El Salvador pentru reconstruirea clădirii Pentagonului, după atacurile teroriste din 11 septembrie 2001, şi pentru ajutorarea locuitorilor din New Orleans, după uraganul Katrina.

Statul Haiti s-a declarat "şocat" de comentariile lui Trump şi a convocat ambasadorul american din Haiti pentru a oferi o explicaţie. Ambasadorul haitian la Washington, Paul Altidor, a subliniat atenţia acordată la nivel internaţional afirmaţiilor preşedintelui american.

"Am vorbit cu preşedintele Jovenel Moise în privinţa acestui subiect şi, evident, preşedintele a condamnat acest limbaj şi s-a declarat şocat. Haitienii nu merită un astfel de tratament. Haitienii nu ar trebui să fie văzuţi drept nişte imigranţi care vin în Statele Unite pentru a exploata resursele americane. Suntem aici de foarte mult timp şi am contribuit la ceea ce înseamnă Statele Unite astăzi", a spus Altidor.

Donald Trump a negat folosirea unor cuvinte ofensatoare la adresa unor state furnizoare de imigranţi precum Haiti, El Salvador şi ţările africane, dar a recunoscut că limbajul folosit a fost dur, în contextul situaţiei dificile.

Joi, Trump s-a întâlnit cu mai mulţi congresmeni republicani şi democraţi pentru a discuta despre statutul imigranţilor din SUA şi despre legislaţia privind deportarea celor fără documente valide.

Senatorul democrat Dick Durbin a precizat că l-a auzit pe Trump folosind un limbaj "rasist". Ulterior, un oficial al ONU a transmis că are cunoştinţă de discursul ofensator al preşedintelui american, adăugând că acesta "deschide uşa către cea mai urâtă parte a umanităţii".

"De ce avem nevoie de mai mulţi haitieni? Daţi-i afară", ar fi spus preşedintele american, conform publicaţiei Washington Post.

Citește și: