Silviu Bănilă
2906 vizualizări 17 feb 2019

Preşedintele Alexandr Lukaşenko, care conduce fostul satelit sovietic încă din 1994, anul înfiinţării „funcţiei de preşedinte”, a declarat, vineri, că naţiunea sa este pregătită să se unească cu Rusia, relatează Moscow Times, citat de newsweek.com.

Lukaşenko a făcut afirmaţiile în a treia şi ultima zi de discuţii bilaterale cu preşedintele rus Vladimir Putin. Zvonurile privind absorbirea Belarusului de către Rusia, sub tutela lui Putin, au fost vehiculate în ultimii ani.

„Noi doi ne putem uni chiar mâine, fără probleme”, a declarat vineri Lukaşenko. „Dar voi - ruşii şi belaruşii - sunteţi pregătiţi pentru aşa ceva?”, a adăugat liderul belarus, potrivit Interfax. „Putem să ne unim şi să consolidăm eforturile, statele şi popoarele, cât timp suntem pregătiţi pentru asta”.

Putin a încercat să pună la îndoială chiar conceptul de state independente. „Nu există state pe deplin independente în lume. Lumea modernă este una a interdependenţei”, a declarat Putin.

Exemplul oferit de Putin a fost Uniunea Europeană. „Acolo, Parlamentul European ia mai multe decizii pentru toţi membrii UE decât lua URSS pentru republicile Uniunii. Asta nu e dependenţă?”, a întrebat Putin.

 

Putin a mai sugerat că prezenţa militară a americanilor în Europa a subminat suveranitatea naţiunilor europene. „Credeţi că există cineva în ţările europene care doreşte rachetele SUA în EUROPA?”, a mai spus Putin.

„Nimeni nu vrea aşa ceva. Dar stau pur şi simplu, tac din gură. Unde e suveranitatea lor? În cele din urmă, ei cred că pot fi intresaţi de o organizaţie în care au investit atât de multă suveranitate”, a precizat liderul rus.

Mandatul prezidenţial al lui Putin se va încheia în 2024 şi Constituţia actuală nu îi permite să mai candideze. S-a sugerat tacit că Putin ar putea „fenta” restricţia dacă înfiinţează un nou stat, prin alipirea Belarusului la Rusia.

Preşedintele a spus în 2011 că acest lucru se poate întâmpla doar cu acordul poporului belarus.

 

În decembrie 2018, Lukaşenko a precizat că acordul cu Rusia a fost un succes. „Dorinţa poporului belarus şi a celui rus pentru unire va servi la fundaţia solidă pentru integrare, multicooperare şi formarea unei noi istorii comune”.

În ciuda acestor declaraţii, dictatorul Lukaşenko, care conduce Belarusul de 25 de ani, a spus în trecut că nu va permite ca naţiunea sa să fie guvernată de Kremlin. Suveranitatea este sacră, a declarat Lukaşenko, în contextul unei dezbateri cu Moscova cu privire la furnizarea de petrol şi gaze. „Dacă cineva vrea să rupă Belarusul în regiuni şi să ne oblige să fim sub dominaţie rusă, aşa ceva nu se va întâmpla niciodată!”, promitea Lukaşenko.

foto: AFP / Mediafax Foto / Maxim Malinovsky

Citește și: