Marian Avram
359 vizualizări 11 ian 2018

”Astăzi, pe 10 ianuarie, am văzut că RIA Global, o companie ce crează conţinut pentru agenţia de ştiri Sputnik va putea să îşi continue activitatea (în SUA) doar dacă se înregistrează ca agent străin. Astfel de paşi distrug munca jurnaliştilor, din moment ce aceste prevederi impun tot felul de restricţii. Spre exemplu, am văzut cum postului RT i s-a retras acreditarea din Congres. Credem că aceste acţuni sunt inadmisibile. Le considerăm o altă lovitură în relaţiile ruso-americane. Suntem convinşi că aceste măsuri nu sunt în interesul naţional al SUA şi că îi afectează prestigiul şi autoritatea”, se arată într-un comunicat al Ambasadei Rusiei de la Washington.

De asemenea, Ambasada Rusiei din SUA a adăugat că Moscova s-a opus mereu restricţiilor aduse libertăţii presei şi consideră că SUA şi o parte dintre aliaţii acesteia continuă practica inacceptabilă de a pune presiune pe instituţiile media din Rusia, în loc să beneficieze de pe urmele cooperării reciproce.

”S-a ajuns la anularea vizelor, la expulzarea jurnalistilor şi la încercări frecvente ale serviciilor de securitate de a-i coopta pe jurnalişti”, a mai transmis Ambasada rusă din SUA.

Departamentul american al Justiţiei a stabilit termenul de 13 noiembrie pentru ca Russia Today să se înregistreze ca entitate străină după ce raportul serviciilor americane de informaţii a stablit că postul tv rus "a difuzat mesaje strategice din partea Administraţiei Rusiei" pentru a alimenta disputele politice în campania electorală desfăşurată în SUA în 2016 şi pentru a amplifica "starea de nemulţumire" a cetăţenilor americani. Drept reacţie, Rusia a adopta o lege care permite desemnarea instituţiilor media din alte ţări care activează în Rusia drept ”agenţi străini”

Citește și: