Gandul.info
Andrei Ionascu
836 vizualizări 7 dec 2017

UPDATE 15:04: Rex Tillerson, secretarul american de Stat, James Mattis, secretarul pentru Apărare, şi Mike Pompeo, directorul CIA, s-au opus deciziei de recunoaştere a Ierusalimului drept capitala Israelului şi mutarea ambasadei SUA în oraşul disputat, potrivit unor surse din Administraţia Trump citate de CNN.

Cei trei oficiali şi-au manifestat opoziţia în cursul discuţiilor private din cadrul Administraţiei Trump.

Pe de altă parte, Jared Kushner, ginerele lui Trump şi emisarul american pentru procesul de pace din Orientul Mijlociu, dar şi Jason Greenblatt, emisarul special al SUA în regiune, s-au pronunţat în favoarea recunoaşterii Ierusalimului drept capitală a Israelului, însă au recomandat amânarea mutării ambasadei, au declarat sursele citate.

Vicepreşedintele Mike Pence, Nikki Haley, ambasadorul SUA la ONU, şi David Friedman, ambasadorul american în Israel, au argumentat în favoarea deciziei.

Trump a făcut anunţul avându-l alături pe vicepreşedintele Pence, considerat drept un element cheie de legătură cu comunitatea evanghelică care a militat îndelung în favoarea recunoaşterii.

UPDATE 15:03: Mii de palestinieni protestează violent în mai multe oraşe din Cisiordania şi Fâşia Gaza faţă de hotărârea preşedintelui SUA, Donald Trump, de a recunoaşte Ierusalimul drept capitală a Israelului.

Proteste violente au loc la intrarea în Centrul vechi al oraşului Ierusalim, precum şi în oraşele Jenin, Hebron, Betleem, Ramallah, Gaza şi la frontiera dintre Fâşia Gaza şi Israel.

Sute de protestatari au aruncat cu pietre peste gardul de la frontiera dintre Fâşia Gaza şi Israel. De asemenea, în Ierusalimul de Est este grevă generală, iar unii protestatari au incendiat imagini ale preşedintelui SUA, Donald Trump, şi ale premierului Israelului, Benjamin Netanyahu.

"În timp ce recunoaştem că veţi saluta în mod public această ştire, vă cerem să vă temperaţi răspunsul oficial. Ne aşteptăm să întâmpinăm rezistenţă la această veste în Orientul Mijlociu şi în întreaga lume. Încă mai analizăm impactul pe care această decizie îl va avea asupra instituţiilor americane şi a personalului american din străinătate", se arată în documentul datat 6 decembrie şi transmis de către diplomaţii de la ambasada SUA din Tel Aviv către oficialii israelieni.

Un al doilea document al Departamentului de Stat, consultat de agenţia Reuters şi datat tot 6 decembrie, subliniază că a fost creată o structură internă de lucru "pentru a urmări evoluţiile la nivel mondial" ca urmare a deciziei SUA privind Ierusalimul.

Un oficial american a declarat, sub protecţia anonimatului, că această decizie este normală "oricând există o preocupare cu privire la siguranţa şi securitatea personalului guvernamental american sau a cetăţenilor SUA".

Într-un mesaj pentru capitalele europene, Departamentul de Stat al SUA susţine că decizia lui Donald Trump nu a prejudiciat aşa-numitele probleme de "statut final", pe care israelienii şi palestinienii trebuie să le stabilească printr-un acord de pace.

CITEŞTE ŞI: Reuniune de urgenţă a ONU după ce Trump a recunoscut Ierusalimul drept capitală a Israelului. „Nu există niciun plan B”

"Sunteţi într-o poziţie cheie pentru a influenţa reacţia internaţională la acest anunţ şi vă cerem să amplificaţi realitatea că Ierusalimul este încă o problemă de statut final între israelieni şi palestinieni, iar părţile trebuie să rezolve aspectele suveranităţii Israelului în Ierusalim prin intermediul negocierilor. Ştiţi că aceasta este o Administraţie unică. Facem mişcări îndrăzneţe. Dar mişcările îndrăzneţe sunt necesare dacă vrem ca eforturile de pace să aibă succes în cele din urmă", se arată în documentul citat de Reuters.

Preşedintele american Donald Trump a activat, miercuri, un document executiv din anul 1995 prin care Statele Unite asumau angajamentul de a muta ambasada din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim. Donald Trump a ordonat Departamentului de Stat să iniţieze pregătirile pentru mutarea ambasadei SUA la Ierusalim.

Aprobarea de către Statele Unite a cerinţei Israelului ca întreg Ierusalimul să fie capitala ţării întrerupe politica americană din ultimele decenii, potrivit căreia statutul oraşului trebuie decis în negocierile cu palestinienii, care vor ca Ierusalimul de Est să fie capitala viitorului lor stat. Comunitatea internaţională nu recunoaşte suveranitatea israeliană asupra întregului oraş Ierusalim.

Hamas anunţă declanşarea unei insurecţii armate, după decizia SUA privind Ierusalimul

Liderul mişcării islamiste palestiniene Hamas, Ismail Haniyeh, a făcut apel, joi, la declanşarea unei noi „Intifade" (insurecţie armată), după decizia preşedintelui american Donald Trump de a recunoaşte Ierusalimul drept capitala Israelului, relatează site-ul agenţiei Reuters.

„Le solicităm tuturor oamenilor liberi ai Palestinei să participe vineri la o 'zi de furie' şi să marcheze începutul unei noi Intifade. Mâine, poporul nostru va lansa o Intifada împotriva ocupaţiei şi suntem convinşi că vom obţine o victorie şi vom elibera pământul nostru sacru", a transmis Haniyeh.

Liderul Hamas a subliniat că un Ierusalim unit a fost capitala de facto a tuturor palestinienilor, anunţând acum încetarea procesului de pace în Orientul Mijlociu.

„A fost transmis un ordin tuturor unităţilor Hamas să fie pregătite să contracareze orice ameninţare. În lumina noilor priorităţi, procesul de pace dintre palestinieni şi israelieni a fost sacrificat şi nu va exista un 'acord secolului'. Această decizie dă naştere unei noi faze politice. Palestina, care se confruntă cu o decizie nejustificată, ar trebui să îşi reconsidere priorităţile. Având în vedere provocarea cu care ne confruntăm, nu există nicio recunoaştere a legitimităţii ocupaţiei pe teritoriul palestinian", a mai spus Haniyeh.

Ultima "Intifada" (2000-2005) s-a soldat cu decesul a aproximativ 3.000 de palestinieni şi 1.000 de israelieni.

Citește și: