Marinela Sarbu
238 vizualizări 5 oct 2019

Modul de operare se baza, pe de o parte, pe metoda înşelăciunii şi, pe de altă parte, pe oferte false de locuri de muncă online. Victimele erau duse la diferite ferme cu obiectivul de a fi exploatate prin muncă şi erau folosite la recoltarea diferitelor culturi agricole.

După ce erau racolaţi, erau transferaţi cu diferite mijloace de transport în diferite zone de exploatare a forţei de muncă, unde erau nevoiţi să desfăşoare activităţi în condiţii precare. De asemenea, locuiau în cămăruţe supraaglomerate şi fără ca drepturile lor fundamentale să fie respectate.

Operaţiunea Gărzii Civile a dus la arestarea a 16 persoane în provinciile Jaen, Huelva, Córdoba, Badajoz şi Albacete. Aceştia se ocupau de racolarea, transferul şi controlul victimelor, printre care au fost incluşi şi cinci oameni de afaceri care acţionau în complicitate cu această organizaţie.

Dintre cele peste 145 de victime depistate, 18 dintre ele au fost identificate şi eliberate până în prezent, toate de naţionalitate română şi moldovenească, fiind transferate ulterior către diferite ONG-uri. Acesta a fost modul în care organizaţia criminală acţiona, racola victimele cu oferte false de angajare şi le exploatau ulterior prin muncă, fiind obligaţi să doarmă în camere foarte mici şi în condiţii precare.

„Purtătorii” organizaţiei le asigurau pe victime că, odată ajunse în Spania, vor locui în condiţii decente, atât de muncă, cât şi de viaţă, lucru care a fost ulterior încălcat, deoarece aceste persoane trăiau în condiţii de semi-sclavie şi precaritate extremă, iar în unele zile nu li se dădea nici măcar hrană.

Cetăţenilor moldoveni le era luată documentaţia iniţială şi le erau furnizate paşapoarte şi documentaţie de cetăţeni români pentru a putea avea drept de şedere legală în Spania.

Citește și: