Cristina ANDREI
Cristina ANDREI
191 vizualizări 18 mai 2017
Mulţimea furioasă, dar şi membrii Congresului Brazilei, care se declară revoltaţi, au cerut demiterea preşedintelui Michel Temer, după relatările potrivit cărora acesta ar fi fost înregistrat în timp ce discuta efectuarea unor plăţi către un asociat aflat în închisoare. Materialele au fost predate procurorilor ca parte a pledoariei lui Joesley şi Wesley Batista într-un proces în care sunt implicaţi cei doi, aceştia fiind directorii celei mai mari companii de ambalare a cărnii din ţară, potrivit Globo, şi se presupune că au surprins conversaţii care îi incriminează pe mai mulţi politicieni de top, inclusiv pe fostul candidat la prezidenţiale, Aecio Neves şi pe fostul ministru de Finanţe Guido Mantega. 
 
Despre actualul şef al statului brazilian, înregistrările ar dovedi că acesta a discutat cu Joesley despre plăţi cash către Eduardo Cunha, fostul purtător de cuvânt al Camerei, care a fost încarcerat din cauza rolului pe care l-a avut în scandalul de corupţie Petrobras. 
 
Cunha face parte tot din Mişcarea Braziliană Democratică, la fel ca şi Temer şi este cel care a declanşat procedura de demitere a Dilmei Rousseff. De-a lungul timpului, acesta a făcut numeroase aluzii la secretele pe care le ştie despre foştii lui colegi. 
 
În unele înregistrări care au apărut în presă în martie, Joesley îi spune lui Temer că îl plăteşte pe CUnha pentru a păstra tăcerea, replică la care preşedintele răspunde: „Trebuie să continui aşa, OK?”. 
 
Potrivit Globo, autorităţile au şi dovezi audio şi video potrivit cărora asistentul lui Temer, Rocha Loures, a negociat mita în valoare de 500.000 de reali (160.000 de dolari) pe săptămână, în schimbul promisiunii că îi va ajuta pe cei doi fraţi care conduc firma JBS să depăşească probleme create de Consiliul Concurenţei. 
 
În replică, administraţia prezidenţială a emis o declaraţie prin care neagă aceste acuzaţii: „Preşedintele Michel Temer nu a solicitat niciodată niciun fel de plată pentru a obţine tăcerea fostul oficial Eduardo Cunha şi nici nu a participat sau a autorizat vreo activitate cu scopul de a preveni mărturii sau cooperarea cu justiţia”. 
 
Până la această dată, Curtea Supremă a refuzat să comenteze validitatea celor vehiculate în spaţiul public, dar ştirile i-au înfuriat deja pe brazilieni. Mulţimea s-a adunat în faţa palatului prezidenţial cerând demisia preşedintelui Temmer. 
 
 

 

Citește și: