Robert Manea
12465 vizualizări 8 aug 2017

"Am auzit că ministrul de Externe nord-coreean a făcut o declaraţie foarte dură, respingând rezoluţia Consiliului de Securitate al ONU şi numindu-o nedreaptă", a declarat Lavrov. "Cu toate acestea, reprezentanţii nord-coreeni au reacţionat în acelaşi mod la toate rezoluţiile emise de Consiliului de Securitate al ONU".

"Sperăm ca, printr-o abordare sensibilă, în numele tuturor părţilor implicate, inclusiv a Statelor Unite, Coreei de Sud şi Japoniei, vom putea găsi o soluţie care să fie acceptabilă pentru toate părţile", a mai spus Lavrov.

În prezent situaţia din Peninsula Coreeană este extrem de tensionată în contextul programului nuclear în plină expansiune al Coreei de Nord. În iulie, Coreea de Nord a testat de două ori rachete balistice care au atras critici puternice din partea Statelor Unite, Japoniei şi Coreei de Sud. Washingtonul a spus de mai multe ori că nu exclude nici un tip de răspuns la problema nord coreeană, inclusiv un răspuns de tip militar.

În urmă cu câteva ore Preşedintele SUA, Donald Trump a avertizat Coreea de Nord să înceteze cu ameninţările la adresa Statelor Unite, invocând o reacţie „aşa cum lumea nu a mai văzut până acum”. „Coreea de Nord ar face bine să nu mai ameninţe SUA. Vor fi întâmpinaţi cu foc şi furie aşa cum lumea nu a mai văzut până acum”, a spus el. Reacţia sa vine în contextul în care un raport al serviciilor secrete americane notează că regimul dinde la Phenian a reuşit să construiască un focos nuclear care să poată fi transportat de o rachetă intercontinentală, intrând practic într-o nouă etapă în procesul de a se dota cu armament atomic.

Consiliul de Securitate al ONU a votat, în unanimitate, în favoarea rezoluţiei 2371, ce impune sancţiuni împotriva regimului de la Phenian pentru testele cu rachetă efectuate îm luna iulie. Rezoluţia impune interzicerea exportului anumitor produse către Coreea de Nord, precum cărbunele, fierul sau plumbul.

Citește și: