Gandul.info
Andrei Ionascu
394 vizualizări 7 dec 2017

Cererea a fost trimisă secretarului general al ONU, Antonio Guterres, de către Franţa, Bolivia, Egipt, Italia, Senegal, Suedia, Marea Britanie şi Uruguay.

"ONU i-a acordat Ierusalimului un statut juridic şi politic special, apoi Consiliul de Securitate i-a cerut comunităţii internaţionale să-l respecte. Din acest motiv, considerăm că această problemă trebuie să fie abordată urgent de către Consiliu", a declarat adjunctul ambasadorului Suediei la ONU, Carl Skau.

O rezoluţie a Consiliului de Securitate al ONU adoptată în decembrie 2016 "subliniază că nu va fi recunoscută nicio modificare a liniilor trasate la 4 iunie 1967, inclusiv în ceea ce priveşte Ierusalimul, altele decât cele convenite de părţi prin negocieri".

După anunţul lui Donald Trump, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a transmis: "Am vorbit în mod constant împotriva oricărei măsuri unilaterale care ar pune în pericol perspectiva de pace pentru israelieni şi palestinieni. În acest moment de mare anxietate, vreau să spus clar că nu există alternativă la soluţia cu două state. Nu există niciun plan B. Voi face tot ce este în puterea mea pentru a sprijini liderii israelieni şi palestinieni să revină la negocieri semnificative".

Ambasadorul Statelor Unite la ONU, Nikki Haley, a lăudat decizia lui Trump, spunând că este "lucrul corect care trebuia făcut".

Preşedintele american Donald Trump a anunţat, miercuri seară, că recunoaşte oraşul Ierusalim drept capitală a Israelului, afirmând că decizia constituie "o nouă abordare" în efortul de soluţionare a conflictului israelo-palestinian.

Liderul de la Casa Albă a activat un document executiv din anul 1995 prin care Statele Unite asumau angajamentul de a muta ambasada din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim. Donald Trump a ordonat Departamentului de Stat să iniţieze pregătirile pentru mutarea ambasadei SUA la Ierusalim.

Aprobarea de către Statele Unite a cerinţei Israelului ca întreg Ierusalimul să fie capitala ţării ar întrerupe politica americană din ultimele decenii, potrivit căreia statutul oraşului trebuie decis în negocierile cu palestinienii, care vor ca Ierusalimul de Est să fie capitala viitorului lor stat. Comunitatea internaţională nu recunoaşte suveranitatea israeliană asupra întregului oraş Ierusalim.

Citește și: