no author
Mircea Olteanu
4930 vizualizări 15 mai 2017

"Am văzut cum vulnerabilităţi stocate de CIA au fost dezvăluite de WikiLeaks, iar acum o vulnerabilitate furată de la NSA a afectat clienţi din întreaga lume", se afirmă într-un comunicat semnat de Brad Smith, preşedintele şi directorul juridic al companiei Microsoft.

"Un scenariu echivalent cu arme convenţionale ar fi dacă câteva rachete Tomahawk ar fi furate de la armata americană", se mai precizează în comunicatul dat publicităţii duminică.

"Guvernele din întreaga lume ar trebui să trateze acest atac ca pe un semnal de alarmă", a adăugat Brad Smith.

Microsoft a criticat şi multe companii şi instituţii care nu şi-au actualizat sistemele, în condiţiile în care vulnerabilitatea folosită pentru atacurile cibernetice de vineri a fost corectată printr-un patch de securitate încă din luna martie.

Coreea de Sud a anunţat luni că au fost semnalate doar nouă cazuri de sisteme infectate, în timp ce oficialii australieni au indicat că până acum au fost afectate doar trei întreprinderi mici şi mijlocii.

În Japonia, Nissan şi Hitachi au anunţat că unele unităţi au fost afectate, iar compania PetroChina a comunicat că s-au înregistrat probleme la plata cu cardul la unele benzinării. 

România se situează pe locul 9 între ţările afectate de atacul cibernetic masiv,denumit „WannaCry”, pornit de la virusul EternalBlue folosit de Agenţia Naţională de Securitate(NSA) americană pentru spionaj şi furat de hackeri în luna aprilie. Potrivit unei analize Kaspersky, Rusia a fost cea mai afectată de atacul informatic care a lovit instituţii şi sisteme din 100 de ţări. Un alt furnizor de soluţii de securitate cibernetică, Bitdefender, informează că infectarea computerelor se face şi fără accesarea e-mailurilor sau a linkurilor ataşate. În România, una dintre reţelele afectate este cea a fabricii dacia de la Mioveni, unde sistemul informatic a picat. Decamdată amploarea daunelor la nivel naţional nu este cunoscută, SRI anunţând că nu are vizibilitate suficientă pentru a putea estima impactul. Ministrul Comunicaţiilor a cerut updatarea sistemelor de operare. Magnitudinea valului de atacuri care a afectat aproape o sută de ţări este "fără precedent" şi o investigaţie internaţională complexă este necesară pentru a soluţiona acest caz, a anunţat Europol. 

 

Citește și: