Gilda Popa
Departamentul Life
30629 vizualizări 5 nov 2018

Pe 31 august 1997, după accidentul de la Paris în care a murit Lady Diana, Tony Blair, pe atunci prim-ministru al Marii Britanii, a ţinut un discurs impresionant şi neobişnuit de emoţional.

 “A fost Prinţesa Oamenilor şi aşa va fi amintită, aşa va rămâne în inimile noastre şi în memoria noastră pentru totdeauna”, a declarat Blair la acea dată, discursul fiind urmărit de milioane de britanici şi inclus ulterior în filmul “The Queen”.

Nefericirea şi frustrările mariajului Dianei Spencer cu prinţul Charles de Wales nu sunt un secret pentru public, după nenumărate pelicule, romane şi documentare inspirate din viaţa prinţesei, poate cea mai iubită şi mai populară alteţă din familia regală a Marii Britanii. Admirată şi îndrăgită de întreaga lume, mai puţin de cel care a invitat-o în casa regală, prin cererea de căsătorie din februarie 1981.

Prinţul de Wales: Perspectivele erau îngrozitoare

Prinţul Charles nu a rezonat niciodată cu personalitate caldă şi caritabilă a Dianei. O admite acum, la 21 de ani de la moartea fostei soţii, într-o mărturie publicată în biografia nou lansată de corespondentul regal Robert Jobson "Charles at 70: Thoughts, Hopes and Dreams". Autorul a fost reporter regal timp de aproape trei decenii şi a petrecut recent 18 luni acompaniindu-l pe prinţul Charles în diferite angajamente oficiale în jurul lumii, informându-se pentru cartea sa, care a fost lansată pe 1 noiembrie.

Astfel, Charles susţine în biografia lansată recent că s-a simţit forţat să se căsătorească cu lady Diana Spencer, în urma presiunilor tatălui său, prinţul consort Philip, dar şi din partea media, şi a considerat că acest mariaj este o greşeală,

El spune că dorea "cu disperare" să renunţe la această nuntă după ce a descoperit cât de ”îngrozitoare” sunt perspectivele.

"Doream cu disperare să renunţ la nunta din 1981, după ce, în timpul logodnei, am descoperit cât de îngrozitoare erau perspectivele, neavând nicio şansă să apuc să o cunosc pe Diana", le-a spus prinţul de Wales prietenilor, potrivit biografiei.

Charles dă vina pe media pentru mariajul cu Lady Di

Şi prinţul consort Philip era preocupat de această logodnă, iar, potrivit lui Jobson, i-ar fi spus lui Charles că trebuie "fie să o ceară de soţie (pe Diana, n.r.), fie să renunţe la ea". Prinţul Philip i-ar fi spus lui Charles aceste lucruri într-o scrisoare, potrivit unei verişoare a lui Charles, lady Pamela Hicks, care ar fi citit documentul.

"Mai important este faptul că, spun surse din interior, Charles nu îi învinuieşte pe părinţi pentru mariajul său nefericit. Şi nu îi învinuieşte nici pentru incapacitatea sa de a renunţa la logodnă", scrie Jobson.

Charles a dat vina pe media, pentru că a simţit presiuni de a nu renunţa la logodnă. "Lucrurile erau diferite atunci", i-ar fi spus Charles unui prieten. "Puterea şi influenţa media care au condus spre logodnă şi căsătorie erau de neoprit. Să mă retrag, aşa cum îţi imaginezi, ar fi fost o catastrofă", ar mai fi spus acesta.

Charles, care la momentul respectiv avea 32 de ani, o întâlnise pe Diana, o educatoare de 19 ani, doar de 13 ori înainte ca să o ceară în căsătorie, dar, după ce s-au logodit, şi-a dat seama cât de incompatibili erau.

"Încerca să vorbească cu ea despre angajamentele sale oficiale şi cum i-a fost ziua respectivă, iar Diana se uita în gol", a mai scris Jobson, citat de Daily Mail.

"Adevărul adevărat este că niciunul dintre ei nu era îndrăgostit de celălalt", potrivit lui Jobson.

Jobson a mai scris că prinţul Charles a fost ca o "stâncă" pentru fiii săi după ce a murit mama lor, dar relaţia s-ar fi deteriorat anul trecut

”Parlmaresul” iubitelor lui Charles

Cei doi s-au căsătorit, iar evenimentul a fost vizionat de 750 de milioane de persoane din lumea întreagă. Prinţul Charles şi Lady Di au avut doi copii, prinţii William şi Harry, şi au divorţat 1996. Pe 24 februarie 1981, Prinţul de Wales şi Lady Diana Spencer şi-au anunţat oficial logodna.

Prinţul Charles o ceruse de nevastă pe ”Lady D” cu trei săptămâni înainte, la o cină privată, înainte ca ea să plece în Australia. El i-a spus că îşi doreşte ca ea să folosească excursia în Australia pentru a se gândi, însă Diana a acceptat pe loc. Inelul de logodnă era împodobit cu diamante şi safire. Cei doi s-au căsătorit în vara aceluiaşi an.

Istoricul amoros al Prinţului Charles a fost destul de „colorat“, de unde şi presiunile familiei regale asupra sa pentru a se căsători. Printre iubitele sale s-au numărat: Lady Angela Keating, fiica secretarului privat al prinţului Philip, Fiona Cottrell, care a pozat pentru revista pentru bărbaţi Penthouse, şi Sabrina Guinness, nepoata lui Sir Arthur Guinness, care avusese deja relaţii cu Mick Jagger, Rod Stewart, David Bowie şi Jack Nicholson.

Accidentul de maşină şi speculaţiile asupra morţii prinţesei

La 31 august 1997 Prinţesa Diana, în vârstă de 36 de ani s-a stins din viaţă la puţin timp după miezul nopţii din cauza rănilor survenite în urma unui grav accident de maşină la Paris. Despre acesta s-au scris toate poveştile posibile.

În 2008, în Marea Britanie, juraţii însărcinaţi să se pronunţe asupra cauzelor morţii prinţesei Diana şi a lui Dodi al-Fayed au concluzionat că a fost vorba de omucidere provocată de maniera neglijentă de a conduce maşina a şoferului Henri Paul şi a paparazzilor care îi urmăreau. Juriul a eliminat explicit posibilitatea unui complot, teorie susţinută de la tragicul accident de tatăl lui Dodi, Mohamed al-Fayed.

Acesta a declarat în numeroase rânduri că este "sigur" că Diana şi Dodi au fost asasinaţi de serviciile secrete britanice cu acordul prinţului Philip, soţul reginei Elizabeth a II-a, pentru a împiedica o eventuală căsătorie a prinţesei cu un bărbat de religie musulmană. Dodi ar fi devenit, implicit, tatăl vitreg al viitorului rege al Marii Britanii. Al-Fayed a mai susţinut că, în momentul accidentului, prinţesa Diana era însărcinată cu copilul fiului său.

Reacţionând la verdictul juraţilor, Al-Fayed a declarat că este "decepţionat" şi că cel mai important lucru este că s-a stabilit că a fost vorba de "o omucidere".

Anchetele desfăşurate de poliţia franceză şi de Scotland Yard au stabilit că moartea prinţesei Diana şi cea a lui Dodi al-Fayed au urmat unui "tragic accident", provocat de viteza excesivă cu care şoferul, Henri Paul, aflat în stare de ebrietate, conducea maşina în care se aflau cei doi, în încercarea de a scăpa de paparazzi.

Cu dragoste despre mamă, nimic despre tatăl lor.

La comemorarea a 20 de ani de la decesul Dianei, William şi Harry au fost intervievaţi pentru un documentar intitulat "Diana, Our Mother, Her Life and Legacy", dar aceştia nu au menţionat nimic despre tatăl lor. "Ca şi cum nu ar fi existat", i-ar fi spus un prieten al lui Charles lui Jobson.

Kate Williams, autoarea cărţii "Young Elizabeth", scrie că Diana, "care nu a fost niciodată criticată în ceea ce priveşte calităţile de mamă", ar fi "foarte mândră de fiii ei".

"Când trăia, nu îi preţuiam iubirea sa pentru viaţă, pentru râs, distracţie şi nebunie. Era păzitorul nostru, prietenul şi protectorul nostru”, mărturisea Prinţul Harry. "Nu mă ghidez după manuale. Trăiesc după legea inimii, nu după reguli prescrise.", mărturisea Diana.

"Fă o faptă bună fără să aştepţi vreo recompensă, conştientizând că într-o bună zi cineva ar putea face acelaşi lucru pentru tine", a fost motto-ul Dianei.

Prinţesa Diana avea un uimitor simţ al stilului, o eleganţă înnăscută şi o naturaleţe de neegalat. "Fără prea multe cuvinte, ne făcea fericiţi. Aşa să fie amintită." mai evoca Prinţul Harry amintirea mamei sale.

Regina Elizabeth a Marii Britanii a început să facă aranjamentele necesare pentru ca prinţul Charles să devină prinţ regent peste trei ani, când aceasta va împlini vârsta de 95 de ani, a declarat Robert Jobson, expert în chestiuni regale, relatează publicaţia Daily Mail. Publicarea biografiei sale, relatează surse din Marea Britanie, ar putea fi modul în care Charles a înţeles să clarifice anumite aspecte din biografia sa înainte de a prelua coroana Marii Britanii.  Astfel, începând cu anul 2021, prinţul Charles va deveni prinţ regent până la moartea reginei, când va fi încoronat rege.

 

Citește și: