Marinela Sarbu
3966 vizualizări 22 nov 2018

Deocamdată, oficialii turci refuză să confirme că ar avea informaţii despre o astfel de înregistrare, relatează Reuters.

Arabia Saudită a transmis că prinţul Mohammed bin Salman nu a avut cunoştinţă anterior despre uciderea lui Khashoggi la consulatul saudit din Istanbul, acum şase săptămâni.

"Se vorbeşte de o altă înregistrare", scrie jurnalistul ziarului Hurriyet, Abdulkadir Selvi, care presupune că CIA ar fi interceptat o discuţie telefonică între prinţul Mohammed şi fratele său, ambasadorul Arabiei Saudite la Washington.

 

CIA i-a interceptat pe fraţii bin Salman

"Se spune că şeful CIA, Gina Haspel, ar fi dezvăluit acest lucru în timpul vizitei sale în Turcia", scrie Selvi. "Se pare că prinţul moştenitor a ordonat ”reducerea la tăcere a lui Jamal Khashoggi cât mai repede posibil" într-un apel monitorizat de agenţia americană", scrie acesta.

CIA a concluzionat că Mohammed bin Salman a ordonat asasinarea jurnalistului Jamal Khashoggi în Istanbul luna trecută, contrazicând afirmaţiile guvernului saudit potrivit cărora prinţul nu a fost implicat în această crimă.

Evaluarea CIA, în care oficialii americani au mare încredere, este cea mai clară de până acum, asociindu-l pe prinţul Mohamed cu această operaţiune şi complică astfel eforturile administraţiei Trump de a păstra legăturile SUA cu unul dintre cei mai apropiaţi aliaţi americani din regiunea Golfului.

O echipă de 15 agenţi saudiţi a zburat la Istanbul cu avioane guvernamentale în luna octombrie şi l-a ucis pe Khashoggi în consulatul din Istanbul, unde acesta venise după actele necesare pentru căsătoria planificată cu o femeie de origine turcă.

 

Conspiraţie pentru detronarea prinţului Mahommed

Pe fondul uciderii jurnalistului Jamal Khashoggi, mai mulţi membri ai familiei de guvernământ din Arabia Saudită doresc să îl împiedice pe prinţul moştenitor Mohammed bin Salman să devină rege, au afirmat surse apropiate Curţii regale saudite.

Zeci de prinţi şi veri de la ramurile puternice ale familiei Al Saud ar dori o schimbare în linia succesiunii, dar nu vor acţiona atât timp cât regele Salman (82 de ani) va fi în viaţă. Ei recunosc că este puţin probabil ca regele să se întoarcă împotriva fiului său preferat, cunoscut în Occident ca MbS.

Mai degrabă, ei discută despre posibilitatea ca alţi membri ai familiei, precum prinţul Ahmed bin Abdulaziz, în vârstă de 76 de ani, un frate mai mic al regelui Salman şi unchiul prinţului Mohamed, ar putea urma la tron dupş moartea regelui Salman, potrivit surselor.

Printul Ahmed bin Abdulaziz (76 de ani), singurul frate în viaţă al regelui Salman, ar avea sprijinul membrilor familiei, al aparatului de securitate şi al unor puteri occidentale, pentru a prelua puterea în Arabia Saudită, a adăugat una dintre sursele citate de Reuters.

Prinţul Ahmed s-a întors la Riyadh în octombrie, după ce a stat două luni în străinătate. În timpul călătoriei, el a părut să critice conducerea saudită, în timp ce răspundea protestatarilor aflaţi în faţa unei reşedinţe din Londra care scandau pentru căderea dinastiei Al Saud. El a fost unul dintre cei trei membri ai Consiliului de Succesiune, alcătuit din membrii superiori ai familiei conducătoare, care s-au opus ca MbS să devină prinţul moştenitor al coroanei în 2017, au spus în acel moment două surse saudite.

Donald Trump menţine relaţia cu Arabia Saudită, indiferent cine a ordonat uciderea lui Khashoggi

Ministrul iranian de Externe, Javad Zarif, a apreciat drept "ruşinoase" afirmaţiile preşedintelui SUA Donald Trump, prin care acesta şi-a manifestat sprijinul pentru Arabia Saudită în pofida asasinării disidentului Jamal Khashoggi în incinta Consultatului saudit de la Istanbul.

Comunicatul emis marţi de preşedintele SUA privind cazul Khashoggi include o serie de acuzaţii la adresa Iranului, cum ar fi aceea că Teheranul este "responsabil pentru un sângeros război prin interpuşi împotriva Arabiei Saudite în Yemen".

Preşedintele Donald Trump a mai afirmat că, indiferent dacă prinţul moştenitor saudit este implicat în asasinarea jurnalistului disident Jamal Khashoggi, Statele Unite vor menţine relaţiile cu Arabia Saudită, pentru protejarea intereselor americane, pe cele ale Israelului şi ale altor aliaţi.

"În orice caz, relaţia noastră este cu Regatul Arabiei Saudite. Au fost un aliat major în lupta noastră foarte importantă cu Iranul. Statele Unite intenţionează să rămână un partener constant al Arabiei Saudite pentru a asigura interesele ţării noastre, ale Israelului şi ale altor parteneri din regiune. Avem obiectivul major de a elimina ameninţarea terorismului în întreaga lume", a adăugat Donald Trump.

"În mod bizar, domnul Trump a rezervat primul paragraf al comunicatului său ruşinos privind atrocităţile saudite pentru a acuza Iranul de tot felul de rele", a transmis Zarif.

 

CIA e convinsă de implicarea prinţului moştenitor

În concluziile sale, CIA a examinat mai multe surse de informaţii, inclusiv un apel telefonic pe care fratele prinţului, Khalid bin Salman, ambasadorul saudit în Statele Unite, l-a avut cu Khashoggi, potrivit oamenilor familiarizaţi cu această chestiune care au declarat pentru CIA sub protecţia anonimatului.

Khalid bin Salman este cel care l-a sfătuit pe Jamal Khashoggi să meargă la consulatul saudit din Istanbul după documente, asigurându-l că va fi în siguranţă făcând acest lucru. Nu este clar dacă Khalid ştia că jurnalistul va fi ucis, dar vorbise cu fratele său despre jurnalistul rebel.

Concluzia CIA cu privire la rolul lui Mohamed s-a bazat şi pe evaluarea agenţiei asupra rolului acestuia în regat, el fiind considerat conducătorul de facto al ţării, care supraveghează chiar şi afacerile minore .

"Nu se poate să se fi întâmplat aşa ceva fără ca el să fi fost informat sau implicat," concluzionează un oficial american.

"Cer guvernului american să transmită orice informaţie referitoare la această afirmaţie", a declarat ambasadorul saudit, prinţul Khaled bin Salman, într-un mesaj postat pe Twitter.

Unfortunately the @washingtonpost did not print our full response. This is a serious accusation and should not be left to anonymous sources. Our full response was the following: pic.twitter.com/vo1JcNAswx

— Khalid bin Salman خالد بن سلمان (@kbsalsaud) November 17, 2018

La rândul său, Fatimah Baeshen, purtător de cuvânt a Ambasadei saudite de la Washington, a declarat că ambasadorul şi Khashoggi nu au discutat niciodată "nimic legat de plecarea în Turcia". Ea a adăugat că afirmaţiile din presupusa evaluare a CIA sunt false. ”Avem şi continuăm să auzim diverse teorii fără să vedem baza primară a acestor speculaţii", a mai spus Fatimah Baeshen.

But of course Khalid bin Salman doesn’t have much credibility on #Khashoggi murder since he has disseminated fake news from the beginning, denying the murder and Saudi culpability pic.twitter.com/EJHvXpVyAq

— Ragıp Soylu (@ragipsoylu) November 17, 2018

Ministrul de Externe Adel al-Jubeir a anunţat că Arabia Saudită refuză organizarea unei investigaţii internaţionale în cazul asasinării jurnalistului disident Jamal Khashoggi, subliniind că prinţul moştenitor Mohammed Bin Salman nu este implicat în acest caz.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan solicitase miercuri organizarea unei investigaţii internaţionale în cazul asasinării jurnalistului saudit Jamal Khashoggi. "Vom face tot ce trebuie pentru a scoate la lumină detaliile acestei crime. Am arătat dovezile tuturor celor care au vrut să le vadă", a declarat Mevlut Cavusoglu, ministrul turc de Externe.

Ministrul turc al Apărării, Hulusi Akar, a declarat că este posibil ca autorii uciderii disidentului saudit să fi transportat în afara ţării corpul dezmembrat al acestuia.

"O posibilitate este ca ei să fi părăsit ţara la trei-patru ore după ce au comis crima. Se poate să fi luat părţi din corpul dezmembrat al lui Khashoggi în bagaje, fără să întâmpine probleme, ca urmare a imunităţii lor diplomatice", a declarat Akar, la o conferinţă internaţională la Halifax.

Jamal Khashoggi a dispărut în Consulatul Arabiei Saudite din Istanbul. După trei săptămâni, Arabia Saudită a admis că editorialistul cotidianului The Washington Post a fost ucis, încercând să atribuie crima unor agenţi care au acţionat pe cont propriu.

Dovezile existente sugerează că prinţul moştenitor al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman, a coordonat operaţiunea de asasinare a jurnalistului disident Jamal Khashoggi, iar teoria conform căreia autorii ar fi militari indisciplinaţi este ”o ficţiune", a afirmat sir John Sawers, un fost director al MI6.

Procuratura publică din Arabia Saudită a cerut pedeapsa cu moartea pentru cinci dintre suspecţii acuzaţi că ar avea legătură cu uciderea disidentului saudit Jamal Khashoggi, a declarat purtătorul de cuvânt al instituţiei.

Oficialul saudit a mai explicat că jurnalistul a fost ucis după ce "negocierile" privind revenirea sa în ţară au eşuat, iar persoana care a ordonat uciderea lui Khashoggi era şeful echipei de negociatori.

 

 

 

Citește și: