Andrei Ionascu
242 vizualizări 12 ian 2018

În ultimele 24 de ore, reprezentanţii celor două partide au discutat în baza unui document de 28 de pagini, ajungând la un acord în privinţa unor aspecte-cheie precum migraţia.

Merkel şi Schulz plănuiesc să limiteze accesul azilanţilor în ţară la aproximativ 200.000 de persoane anual. Acordul de principiu mai prevede o limită de 1.000 de imigranţi pe lună care vor putea să se alăture familiilor care locuiesc în Germania.

Cei doi lideri au transmis, într-o conferinţă de presă, că sunt optimişti în privinţa formării unei "mari coaliţii" şi au vorbit despre un "început proaspăt" pentru Germania şi obţinerea unei "coeziuni sociale". Totodată, au subliniat că îmbunătăţirea alianţei cu Franţa în cadrul Uniunii Europene este o prioritate.

Martin Schulz a precizat că discuţiile au avut "rezultate excelente". Totuşi, Schulz trebuie să-i convingă, într-un congres la 21 ianuarie, pe membrii SPD în privinţa intrării la guvernare într-o coaliţie condusă de către CDU.

"Am simţit încă de la alegeri că lumea nu ne va aştepta şi în special suntem convinşi că avem nevoie de un nou apel pentru Europa. Vor urma obiective dificile de îndeplinit. Negocierile pentru coaliţie nu vor fi mai uşoare decât discuţiile exploratorii", a spus Angela Merkel.

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat că un acord între CDU şi SPD ar avea beneficii majore pentru Europa.

Potrivit experţilor, un acord între Uniunea Creştin-Democrată (CDU) şi Partidul Social-Democrat din Germania (SPD) reprezintă cea mai bună şansă pentru cancelarul Angela Merkel, aflată în căutarea celui de-al patrulea mandat. În cazul unui eşec al negocierilor, ar putea fi organizate noi alegeri în 2018.

Citește și: