Silviu Bănilă
670 vizualizări 11 ian 2018

Ideea propusă de Sawsan Chebli, un jurist de origine palestiniană, a fost lăudată miercuri de liderii Consiliului Central al Evreilor din Germania şi Congresul Mondial al Evreilor.

„Oamenii care au zburat spre noi, care au fost nevoiţi ei înşişi să fugă, ar putea manifesta empatie, dacă vor vizita asemenea monumente”, a declarat Josef Schuster, preşedintele consiliului, pentru radio Deutschlandfunk, citat de nytimes.com.

Congresul Mondial al Evreilor reprezintă comunităţile evreieşti din 100 de ţări şi a lăudat ideea. Pe de altă parte, alţi istorici germani au descris măsura ca fiind prea simplistă, pentru o situaţie atât de complicată.

„Nu opreşti pe cineva din sentimentele sale xenofobe ducându-l într-un lagăr de exterminare”, a declarat Sabine von Mering, directorul Centrului pentru Studii Germane şi Europene din cadrul Universităţii Brandeis în Waltham, Massachusetts.

Este cunoscută sensibilitatea Germaniei cu privire la trecutul ei nazist. Legea germană amendează orice propagandă nazistă sau negare a Holocaustului.

Guvernul a încercat să transforme Germania într-o ţară mai sigură pentru cei 200.000 evrei prezenţi acolo. În ciuda ascensiunii extremei-drepte Alternativa pentru Germania şi a tonului neo-nazist, Germania este considerată în continuare una din cele mai tolerante societăţi europene.

Excursiile în lagărele naziste, unde au pierit milioane de evrei, reprezintă o rutină în şcolile germane. Chebli a promovat ideea sensibilizării noilor imigranţi prin confruntarea lor cu istoria crimelor naziste - prin vizite în lagărele morţii - ca parte a incluziunii lor într-o societate germană care preţuieşte toleranţa şi se opune vehement discriminării. „Aş vrea ca fiecare om care stă în Germania să fie obligat să viziteze un lagăr de concentrare, cel puţin o dată în viaţă”, a declarat Chebli pentru Bild am Sonntag. „Vizitele în lagăre ar trebui să facă parte din cursurile de integrare”.

Citește și: