Razvan Tupa
2423 vizualizări 19 nov 2018

Autorităţile britanice au decis să verifice autenticitatea diplomelor prezentate de medicii străini, după ce s-a dovedit că un fals psihiatru a profesat fără calificarea necesară timp de 22 de ani, anunţă CNN.

Zholia Alemi a fost arestată pentru fraudă în luna octombrie, după ce păcălit organismele profesionale din Marea Britanie, susţinând că este absolventă a Universităţii din Auckland, Noua Zeelandă. Înşelăciunea a fost descoperită după ce femeia a schimbat testamentul unui client în vârstă, pentru a fi menţionată ca beneficiar.

Ea a lucrat ca psihiatru într-un centru pentru oameni cu boli psihice.

Anchetă privind 3.000 de medici străini

Deşi a negat acuzaţiile de fraudă, ea a fost găsită vinovată şi a fost condamnată la cinci ani de închisoare.

Consiliul General Medical din Marea Britanie şi-a cerut scuze pentru verificările inadecvate făcute în anii 90 şi pentru orice daune ar fi produs acest lucru pacienţilor.

Consiliul a iniţiat o anchetă privind licenţele obţinute de mii de medici care profesează în Marea Britanie pe baza diplomelor obţinute în alte ţări.

Câţi medici români lucrează în Marea Britanie

Peste 15.000 de medici români lucrează în străinătate, potrivit ultimelor date furnizate de Colegiul Medicilor. Din cei care au părăsit România, odată cu intrarea ţării în UE, cei mai mulţi se află în Marea Britanie, peste 4.000, potrivit lui Gheorghe Borcean, preşedintele Colegiului Medicilor din România.
 
Foto: Poliţia Cumbria/ Hepta

 

Citește și: