Silviu Bănilă
1641 vizualizări 3 iun 2019

Consuelo Loera, care se află îmobilizată într-un scaun cu rotile, a declarat, în faţa ambasadei SUA din Mexico City, că ea şi două fiice au primit sâmbătă vizele, scrie abcnews.go.com.

„Slavă Domnului, Ambasada SUA mi-a dat permisiunea”, a declarat mama lui El Chapo.

Loera, care are 91 de ani, a spus că nu şi-a văzut fiul de patru ani. Aceasta a adăugat că nu a primit deocamdată fizic viza şi nici nu a stabilit exact data călătoriei, deşi este optimistă.

Un oficial american a refuzat să confirme dacă mama lui El Chapo a primit viza pentru SUA.

Jose Luis Gonzalez, unul dintre avocaţii lui Guzman, a declarat că Loera a primit un document, după interviu, în care autorităţile americane i-au transmis că vor lua legătura cu ea, dacă au nevoie de mai multe informaţii. Gonzalez a declarat că cele trei femei au primit aprobare pentru călătoria în SUA.

„Aţi văzut ce nerăbdătoare era?”, a declarat Gonzalez, repetând declaraţia lui Loera, care a spus că vrea să-şi ia fiul în braţe.

Dacă ar putea să-i aducă ceva de mâncare, a spus Loera, femeia va prepara mâncarea favorită a lui El Chapo: enchiladas (tortilla cu umplutură).

Preşedintele mexican Andres Manuel Lopez Obrador a făcut demersuri astfel încât mama lui El Chapo să primească viza, după ce a primit o scrisoare, în februarie, de la Loera, în care i se cerea ajutorul.

În scrisoare, se precizează că Loera este „disperată” să-şi vadă fiul. El Chapo, care a condus cartelul de droguri Sinaloa şi a evadat de două ori din închisorile mexicane, înainte să fie prins şi extrădat în SUA, a fost condamnat pentru instituirea şi coordonarea operaţiunii de trafic de droguri la nivel industrial.

În procesul care a durat trei luni au fost derulate poveşti despre asasinate îngrozitoare, mite date poliţiei, transporturi de cocaină în borcane de ardei jalapeno şi arme încrustate cu bijuterii scumpe.

Avocaţii lui Guzman neagă că acesta ar fi comis infracţiunile respective, spunând că a fost „ţapul ispăşitor” al unor martori guvernamentali, care s-au dovedit „mai diabolici” decât clientul lor.

El Chapo va fi condamnat luna aceasta şi riscă închisoare pe viaţă într-o închisoare de maximă securitate din SUA.

Loera a spus de multe ori că şi-ar dori ca fiul ei să revină în Mexic şi să fie eliberat. Ambele posibilităţi sunt aproape imposibil de realizat.

Guzman a evadat în 2001 dintr-o închisoare din Mexic, după opt ani petrecuţi după gratii. Acesta a fost încarcerat din nou în 2014, dar a evadat un an mai târziu, după ce a săpat un tunel în dreptul duşului din celula sa.

Loera deţine o fermă de vaci şi porci, a precizat avocatul fiului femeii. Departamentul american de Justiţie doreşte să confişte averea lui Guzman, care ar ajunge la nu mai puţin de 14 miliarde de dolari.

Citește și: