Silviu Bănilă
233 vizualizări 13 feb 2018

Judecătorul Emma Arbuthnot din cadrul unei curţi de justiţii din Londra a respins argumentul avocaţilor lui Julian Assange, potrivit căruia menţinerea mandatului nu ar mai fi de „interes public”, scrie AFP.

 

„Consider că arestul reprezintă o soluţie proporţională, chiar dacă Assange şi-a restricţionat singur libertatea în ultimii ani”, a declarat Arbuthnot. Assange aştepta extrădarea în Suedia, pe marginea unei anchete din 2010, în care era acuzat de viol şi agresiune sexuală.

 

Chiar dacă poliţia suedeză a renunţat la acest caz, mandatul britanic de arestare - pentru încălcarea condiţiilor privind cauţiunea - a rămas în vigoare.

 

Arestarea lui Assange, „o prioritate” pentru americani

 

Astfel, Assange riscă să fie arestat după ce iese din ambasada ecuadoriană din Londra. Judecătoarea a respins argumentele potrivit cărora Assange ar suferi în izolare, spunând: „Problemele de sănătate ale domnului Assange ar putea fi mult mai grave”.

 

Assange susţine că, dacă va fi arestat, va ajunge în SUA, unde ar urma să fie judecat pentru dezvăluirile făcute prin intermediul WikiLeaks. În 2010, Assange a prezentat mii de documente militare clasificate ale SUA şi comunicări diplomatice, generând tensiuni la nivel global.

 

Anul trecut, procurorul general american Jeff Sessions a spus că arestarea lui Assange este „o prioritate”.

 

Totodată, justiţia britanică a considerat că „Assange s-a crezut deasupra legilor şi doreşte dreptate, dar numai când aceasta este în favoarea sa”.

 

Ministrul de externe al Ecuadorului a declarat că vrea o soluţie care să mulţumească ambele părţi şi să respecte drepturile omului, în cazul lui Assange.

 

Julian Assange, „în real pericol”

 

Avocatul lui Assange, Mark Summers, a spus că acesta locuieşte în condiţii „similare celor din închisoare” şi „starea sa psihică s-a deteriorat”. Mai mult, reprezentantul lui Assange susţine că şeful WikiLeaks se află în „real pericol”.

 

Potrivit avocatului, Assange are dureri de dinţi, probleme la un umăr şi suferă de depresie.

 

Assange este văzut rareori la balconul ambasadei, temându-se pentru siguranţa sa, dar ia parte deseori la conferinţe şi campanii media, prin intermediul internetului.

 

În decembrie 2017, Ecuadorul i-a oferit cetăţenia ecuadoriană lui Assange (care s-a născut în Australia) şi a făcut lobby pe lângă guvernul britanic pentru recunoaşterea calităţii de diplomat a fondatorului WikiLeaks, pentru a-i asigura imunitate şi a-i permite să părăsească ambasada de la Londra.

 

La rândul lor, autorităţile londoneze au refuzat categoric să-i ofere lui Julian Assange o calitate oficială.

Citește și: