Mircea Olteanu
Alina Botezatu
1258 vizualizări 12 sep 2018

Până la Summitul din România mai rămâne multă treabă de făcut!

”Până la Summitul din România mai rămâne multă treabă de făcut”, a subliniat Junker. Acest summit este important, deoarece are loc la şase săptămâni după Brexit şi cu două săptămâni înainte de alegerile europene.

”La Sibiu, trebuie să îi convingem pe cetăţenii noştri că împărţim aceleaşi valori, deoarece poporul vrea opinii clare, nu „jumătăţi de măsură”, a punctat preşedintele CE.

De asemenea, până la summitul de la Sibiu, acordul de parteneriat dintre UE şi Japonia trebuie încheiat din motive economice şi geopolitice.

Tot înainte de Sibiu, preşedintele CE susţine că UE trebuie să facă progrese în consolidarea politicii externe a Uniunii, care să aibă „un glas unic privind politica externă”. De exemplu, la Geneva, la ONU, în privinţa drepturile omului, CE trebuie să poată susţină pe o singură voce că este împotriva a ceea ce se întâmplă în China, nu să fie obligată la altă opinie, pentru că se opune un stat membru.

Statul de drept, o îngrijorare

Juncker s-a declarat foarte îngrijorat de evoluţiile din unele state membre în ceea ce priveşte statul de drept, adăugând că sancţiunile incluse în Aricolul 7 din Carta UE ar trebui impuse în cazul în care statul de drept este ameninţat.

Juncker a mai afirmat în discursul privind Starea Uniunii că "trebuie să fie respectate hotărârile Curţii de Justiţie şi puse în aplicare. Acest lucru este vital. Uniunea Europeană este o comunitate de drept. Respectarea statului de drept şi respectarea deciziilor Curţii nu sunt opţionale".

"Articolul 7 trebuie aplicat ori de câte ori statul de drept este ameninţat", a declarat Juncker, salutând acţiunile în acest sens ale lui prim vicepreşedintelui Frans Timmermans, despre care a afirmat că face o treabă remarcabilă privind apărarea statului de drept.

Juncker a subliniat şi necesitatea unei prese libere şi apărării jurnaliştilor.

"Discuţiile aprinse între guverne şi instituţii devin din ce în ce mai comune. Tonul nu este numai îngrijorător, când vine vorba de discursul politic. (...) Unii încearcă să blocheze cu totul dezbaterea vizând mass-media şi jurnaliştii (...) Prea mulţi jurnalişti sunt atacaţi, intimidaţi şi ucişi", a declarat şeful Comisiei Europene.

"Europa trebuie să fie mereu un loc unde libertatea presei este posibilă", a declarat Juncker. "Trebuie să facem mai mult pentru a ne proteja democraţia noastră şi agenţii acesteia - jurnaliştii noştri."

Rolul monedei Euro

”Până anul viitor, trebuie să stabilim care este rolul monedei euro, care împlineşte 20 de ani. Există multe propuneri, însă sunt necesare mai multe pentru a face moneda euro mai puternică”, a afirmat Junker.

Înainte de sfârşitul acestui an, Comisia va prezenta iniţiative pentru consolidarea rolului internaţional al monedei euro.

”Euro trebuie să devină faţa şi instrumentul unei Europe noi şi mai suverane. Pentru aceasta, trebuie mai întâi să ne punem în ordine propria casă, prin consolidarea Uniunii Economice şi Monetare, aşa cum am început deja să facem. Fără aceasta, nu vom avea mijloacele necesare pentru consolidarea rolului internaţional al monedei euro. Trebuie să ne finalizăm Uniunea Economică şi Monetară, pentru a face Europa şi moneda euro mai puternice”, a precizat Junker.

Euro a devenit a doua cea mai puternică monedă din lume după dolar. 60 de ţări şi-au legat moneda de euro.

”Trebuie să facem mai multe pentru ca singura noastră monedă să joace un rol mai important pe scena internaţională”, a mai spus Junker. ”Este absurd că UE îşi achită 80% din factura de energie, care este în valoare de peste 300 de miliarde de euro de euro, în dolari, în condiţiile în care doar aproximativ 2% din energie este importată din Statele Unite. Este absurd că firmele din UE cumpără avioanele în dolari în loc de euro”, a punctat Junker.

Ce va fi după BREXIT?

”Cerem Guvernului britanic să înţeleagă că nu poate avea aceleaşi drepturi precum un stat membru, că nu mai poate face parte din piaţa unică, din anumite părţi din piaţa unică, mai ales”, a subliniat Junker.

Negocierile pentru Brexit sunt conduse extraordinar din partea UE de Michel Barnier, susţine preşedintele CE. ”Deplângem Brexitul, dar acceptăm decizia cetăţenilor britanici,” a precizat Juncker. ”CE şi Parlamentul European vor da dovadă deloialitate faţă de Irlanda. Iată de ce vrem să găm o solutie creativă pentru graniţa cu Irlanda de Nord.”

”După 29 martie 2019, Marea Britanie nu va fi o ţara terţă oarecare pentru noi, ci un vecin foarte apropiat de noi. Lunile trecute, când am avut nevoie de unitate, Marea Britanie a fost alături de noi”, a subliniat Junker. ”Iată de ce salut propunerea Theresei May de un parteneriat pentru viitor.” 

Junker atrage atenţia că UE trebuie să se asigură că relaţiile cu Marea Britanie vor fi stabile.

De asemenea, preşedintele CE afirmă că Europa are nevoie de imigranţi calificaţi şi de rute legale de migraţie în UE. Se doreşte menţinerea zonei Schengen, Juncker afirmând că este împotriva frontierelor interne şi pentru eliminarea acestora acolo unde încă mai există.

Oficialul CE s-a referit la faptul că în UE au fost create peste 12 milioane de locuri de muncă, din 2014, când a devenit el preşedinte, până în prezent.

Investiţiile generate de Planul Junker sunt de aproape 350 de miliarde de dolari publice şi private, fiind estimate să se apropie de 400 de miliarde de euro.

Acorduri financiare cu 70 de ţări

Junker a menţionat că UE are acorduri comerciale cu alte 70 de ţări, reprezentând 70% din PIB-ul mondial. Preşedintele CE a susţinut că această prezenţă ajută UE să exporte normele legate de bunele practici ale drepturi europene.

De asemenea, UE este a cincea economie globală, ”gata să-şi apere valorile”, a subliniat oficialul UE. ”Am apărat Europa ca un continent deschis, dar nu naiv”, a subliniat Junker. În plus, acesta a susţinut că întotdeauna a apărat Grecia, care şi-a revenit din criza prin care a trecut.

Pericolul naţionalismului exagerat

Jean-Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene, afirmă că europenii ar trebui să respingă naţionalismul exagerat care proiectează ură şi distruge totul în cale.

Liderul european îndeamnă la adoptarea unui tip de patriotism care nu este bazat pe respingerea altor şi care există pentru a ne susţine unii pe alţii."Uniţi suntem mai puternici este esenţa Uniunii Europene", susţine oficialul european în discursul anual despre Starea Uniunii. "Europa trebuie să rămână un continent tolerant (...) să rămână multilaterală pentru că planeta aparţine tuturor şi nu doar câtorva."

 

Citește și: