Sorin Bogdan
13461 vizualizări 1 ian 2019

Postul de televiziune pro-guvernamental A-Haber din Turcia a difuzat imagini cu trei bărbaţi care transportau mai multe valize şi saci de plastic, despre care afirmă că ar fi conţinut părţi ale cadavrului jurnalistului saudit Jamal Khashoggi, relatează Reuters.

Imaginile difuzate duminică seară prezintă trei bărbaţi care transportă cinci valize şi doi saci negri mari în casa consulului general al Arabiei Saudite din Istanbul. Reşedinţa se află la mică distanţă de Consulatul saudit, unde Khashoggi a fost ucis în octombrie. Bazându-se pe surse anonime, A-Haber susţine că, în interiorul voluminoaselor bagaje, s-ar fi aflat trupul dezmembrat al lui Khashoggi.

Un oficial turc a confirmat pentru cotidianul Sabah că imaginile prezentate de A-Haber sunt reale şi reprezintă ceea ce presupun comentariile. Ziarul a stat de vorba cu patru jurnalişti turci de investigaţie, care au publicat deja o carte despre asasinarea lui Jamal Khashoggi şi care au remarcat premeditarea crimei. Potrivit acestora, în interceptările serviciilor secrete turce, discuţiile dintre membrii echipei trimise de la Ryiadh să ”rezolve” cazul jurnalistului pomenesc despre anihilarea acestuia înaintea orei 13:14, când Khashoggi a intrat în consulat.

Înregistrările au fost ascultate şi de şefa CIA Gina Haspel când a venit la Ankara, iar jurnaliştii povestesc liniştea mormântală ce se lăsase în încăpere şi lacrimile care curgeau pe obrajii translatorului oficial. În discuţiile dintre colonelul de securitate saudit Maher Mutreb şi Salah Muhhamad al-Tubaigy (medicul legist şef al serviciilor secrete saudite, care se presupune ca a tranşat cadavrul jurnalistului), se pomeneşte foarte clar, încă de la ora 12:00, când încă nu erau sigur că acesta va veni la consulat: ”Dacă nu vine aici, îl vom omorî şi vom scăpa de cadavru.”

În convorbire, al-Tubaigi explică senin: ”Sunt obişnuit cu cadavrele. Ştiu cum să le secţionez. N-am mai lucrat cu un corp cald încă, dar mă voi descurca uşor. Ca de obicei, o să-mi pun căştile şi o să ascult muzică. Dacă am şi cafeaua şi ţigarea preferată...”

Şi medicul legist continuă să explice cu cinism: ”Khashoggi este înalt, are aproape 1,80 metri, aşa că secţionarea va dura destul de mult. În mod normal, ar trebui să fie agăţat, ca să-i pot scoate mai uşor măruntaiele. N-am mai făcut-o niciodată pe podea.

Jurnaliştii mai povestesc ce se aude pe înregistrarea făcută de serviciile secrete a momentului uciderii lui Khashoggi.

”- Ce faceţi? Nu puneţi mâna pe mine!” se aude voce lui Khashoggi.

- Stai jos! Am venit să te ducem la Ryiadh, îi spune un agent.

- Nu voi veni cu voi! răspunde Khashoggi. Pe înregistrare se aude clinchetul instrumentelor de disecţie, pe care se presupune că jurnalistul le-ar fi observat, apoi zgomotele unei lupte şi, din nou, vocea lui Khashoggi:

- Nu-mi astupaţi gura! Am astm! Mă sufoc!”

În minutul 5 al înregistrării se aude horcăitul lui Khashoggi, povestesc autorii cărţii, citaţi de Sabah. Legistul recoltează o probă de sânge, lăsând să se scurgă restul în canalul de scurgere al băii consulatului. Apoi totul e acoperit de zgomotul ferestrăului mecanic pe care al-Tubaigi îl adusese special de la Ryiadh.

 

Citește și: