Gilda Popa
423 vizualizări 7 aug 2018

Londra se pregăteşte să ceară Rusiei extrădarea a doi cetăţeni ruşi suspectaţi că i-au otrăvit cu Noviciok pe fostul agent dublu Serghei Skripal şi pe fiica sa Iulia, a relatat The Guardian, citând surse guvernamentale şi de securitate. Serviciile procuraturii regale (CPS) au întocmit cererea de extrădare şi se pregătesc să o trimită la Moscova.

Mutarea Londrei vine după luni de anchete laborioase, în care s-au implicat sute de ofiţeri de poliţie şi de informaţii. Echipele de investigaţie au urmărit mişcările celor doi cetăţeni ruşi, de la intrarea lor în Marea Britanie până la plecarea lor.

Jurnaliştii apreciază că cererea de extrădare a suspecţilor ruşi ar avea şanse zero de succes şi că solicitarea Londrei va fi respinsă de Moscova, mutare care va marca o escaladare a conflictului diplomatic cu Rusia, având ca urmare o nouă rundă de expulzări diplomatice.
 
Decizia de a cere extrădarea a ajuns în presa britanăcă după dezbateri intense în cadrul Whitehall, între o tabără care consideră că solicitarea va fi refuzată de Moscova, fiind un gest politic inutil şi o altă tabără care doreşte ca cererea să fie înaintată Rusiei.
 
The Guardian apreciază că relaţiile diplomatice dintre Marea Britanie şi Rusia s-au deteriorat, atingând cel mai mare nivel de încordare de la sfârşitul războiului rece, după atacul cu agent neurotoxic asupra lui Serghei Skripal, fost colonel în serviciului militar rus şi asupra fiicei sale, Yulia. Ei au fost găsiţi inconştienţi pe o bancă într-un centru comercial după ce au fost expuşi la Noviciok.
 
Şefii serviciilor de informaţii din Regatul Unit au învinuit în mod special Rusia pentru atac.
 
Kremlinul a negat orice implicare şi a condus o campanie furioasă de contra-acuzaţii, sugerând că autorităţile britanice îl reţin pe Skipral împotriva voinţei sale şi că îi refuză asistenţa consulară.
 
Pe 19 iulie, ase pare că Poliţia ar fi identificat doi cetăţeni ruşi bănuiţi că i-au expus, din motive care rămân neclare, pe Skripal şi fiica sa la Noviciok, un puternic agent neurotoxic rezultat dintr-un program sovietic. Cei doi şi-au revenit în cele din urmă, după mai multe săptămâni de spitalizare.
 
În schimb, britanica Dawn Sturgess, spitalizată la începutul lui iulie într-o localitate apropiată, după contaminarea cu acelaşi agent, a decedat. Prietenul ei Charlie Rowley, expus şi el la Noviciok, s-a restabilit după trei săptămâni.
 
Premierul britanic Theresa May s-a declarat, la acel moment, "îngrozită şi şocată" de acest deces, care survine la doar câteva luni după atacul neurotoxic de la Salisbury, ce îl vizase pe fostul spion rus.

Sajid Javid, ministrul britanic de Interne, a declarat că neurotoxina din incidentul de la Amesbury este aceeaşi cu cea folosită în cazul Skripal şi a acuzat Rusia că foloseşte Marea Britanie drept "groapă de gunoi pentru otravă".

În replică, un purtător de cuvânt al Ambasadei Rusiei la Londra a declarat că acuzaţiile părţii britanice sunt "pure speculaţii".

Cazul Skripal a provocat o gravă criză diplomatică între Londra şi Moscova şi a determinat un val de expulzări reciproce de diplomaţi, în care au fost antrenate şi ţări aliate cu Marea Britanie.

Otrăvirea fostului agent dublu le-a amintit britanicilor de asasinarea oponentului şi fostului agent al serviciilor secrete ruse Aleksandr Litvinenko, în 2006, la Londra, prin expunere la poloniu, contaminare atribuită tot Moscovei de un judecător britanic după o minuţioasă anchetă şi care a declanşat de asemenea o criză diplomatică. Autorităţile britanice au lansat atunci o procedură de extrădare împotriva foştilor agenţi speciali Andrei Lugovoi şi Dmitri Kovtun, acuzaţi de asasinarea lui Litvinenko, dar Moscova a refuzat să-i dea curs.

 

Citește și: