Silviu Bănilă
1101 vizualizări 16 ian 2019

Macron a făcut marţi comentariile acide la un consiliu municipal, din oraşul Gasny, înainte ca Marea Dezbatere Naţională, prima din mandatul lui, să fie inaugurată.

„O să-i responsabilizăm mai bine pe cei nevoiaşi, printre care se numără unii care O DUC BINE şi alţii care SE PLÂNG FĂRĂ MOTIV”, a declarat Macron, citat de Euronews.

Liderul francez nu se află la prima declaraţie controversată şi deseori este criticat de electorat. Anul trecut, Macron i-a zis unui tânăr şomer că tot ce trebuie să facă pentru a-şi găsi de muncă este „să traverseze strada”.

 Macron a fost criticat dur de oponenţii politici, pentru afirmaţiile sale. „2019 începe aşa cum se va termina... Dezbaterile sunt deschise, dar există aceeaşi aroganţă faţă de poporul francez!”, a declarat Valerie Boyer, parlamentar de dreapta.

„Macron şi-a lansat marea dezbatere criticându-i pe cei mai nevoiaşi, care „se plâng”. Cum ne putem uni, dacă stigmatizăm oamenii, dacă îi învrăjbim pe francezi? Avem nevoie de o schimbare, mai ales a atitudinii puterii”, a scris pe Twitter Daniel Fasquelle, un alt parlamentar al dreptei.

Ce este „Marea Dezbatere Naţională”?

Marea Dezbatere Naţională a fost organizată pentru a contracara protestele Vestelor Galbene.

 Întâlnirile publice vor avea loc până la data de 15 martie 2019. Macron a spus că va folosi propunerile venite dinspre oameni pentru a parafa „un nou contract cu naţiunea”.

Într-o scrisoare către poporul francez, Macron a precizat că nicio întrebare nu va fi ignorată, dar rămâne încrezător în agenda sa de reformă economică.

Pe de altă parte, dezbaterile nu sunt populare în rândul francezilor şi doar 13% dintre ei sunt siguri că vor participa.

Citește și: