Silviu Bănilă
3528 vizualizări 14 iun 2015

Documentele strict secrete conţin informaţii care pot duce la identificarea spionilor britanici şi americani, au declarat oficialii MI6.

Unul dintre şefii MI6 l-au acuzat pe Snowden - fostul contractor al National Security Agency a SUA, responsabil cu dezvăluirea a milioane de documente secrete - că ar avea "mâinile pătate cu sânge", după ce statele ostile au pus mâna pe informaţiile respective.

"Agenţii au fost nevoiţi să se mute şi nu am mai putut funcţiona corespunzător", a declarat un oficial MI6, potrivit Daily Mail.

Un alt agent britanic a adăugat: "Snowden a făcut un rău de neimaginat. În unele cazuri, agenţiile au fost nevoite să intervină pentru a-şi retrage spionii din operaţiunile secrete, pentru a preveni identificarea şi uciderea lor".

"Ştim că Rusia şi China au acces la documentele lui Snowden şi vom trece prin acest calvar în următorii ani, gândindu-ne care va fi următoarea ţintă", a continuat oficialul respectiv, sub protecţia anonimatului.

Snowden a fugit din SUA la Moscova în 2013, după ce a dezvăluit 1,7 milioane documente secrete ale serviciilor secrete occidentale. Acesta rămâne sub "atenta protecţie" a regimului Putin de la Kremlin.

Snowden a spus că a protejat "drepturile şi libertăţile de bază" ale oamenilor şi a susţinut că NSA, serviciul de informaţii american şi GCHQ, cel britanic, desfăşoară ample programe de supraveghere a cetăţenilor.

Un alt agent secret din SUA a spus că dezvăluirile lui Snowden au avut urmări mult mai grave decât ne-am fi imaginat. Nu se ştie dacă Snowden a predat de bunăvoie documentele secrete, pentru a rămâne în Hong Kong şi apoi în Moscova sau dacă ţările respective i-au confiscat informaţiile.

"De ce credeţi că Snowden a ajuns în Rusia? Putin nu i-a oferit azil pe degeaba. Documentele lui au fost decriptate şi nu erau securizate complet şi acum agenţii noştri au devenit ţinte ale inamicilor", a precizat alt oficial al serviciilor secrete britanice.

Citește și: