Andrei Luca POPESCU
Andrei Luca POPESCU
3451 vizualizări 19 mai 2017

Michael Flynn şi alţi consilieri ai lui Donald Trump s-au aflat în contact de cel puţin 18 ori, prin telefon sau email, cu oficiali ruşi, în timpul cursei prezidenţiale din 2016, arată Reuters. Aceste contacte nu erau cunoscute până acum şi fac obiectul unei noi părţi a anchetei declanşate atât de FBI, cât şi de Congres, asupra legăturilor lui Trump cu Rusia.

Şase dintre aceste 18 contacte ar fi fost convorbiri telefonice între Serghei Kislyak, ambasadorul Rusiei în SUA, şi consilierii lui Trump, inclusiv Michael Flynn, generalul numit de Trump consilier pe securitate naţională, apoi demis din cauza dezvăluirii legăturilor sale cu Rusia.

Conversaţiile dintre Flynn şi Kislyak s-au intensificat după alegerile din 8 noiembrie, cei doi discutând cum să pună la punct un canal de comunicare informal, între Donald Trump şi preşedintele rus Vladimir Putin, care să sară din schemă birocraţia sistemului de securitate naţională american, despre care ambele părţi considerau că este ostil unor relaţii mai calde cu Rusia, au declarat patru oficiali pentru Reuters.

Deşi Casa Albă a negat iniţial contactele cu oficialii ruşi, în campania din 2016, confirmările au venit ulterior în cel puţin patru cazuri, în ce priveşte întâlniri între consilierii lui Trump şi ambasadorul rus Kislyak.

Pe lângă aceste 6 telefoane, au mai existat alte 12 telefoane, mesaje sau emailuri între oficiali ruşi sau apropiaţi ai Kremlinului şi consilierii de campanie ai lui Trump. Unul dintre aceştia a fost oligarhul şi politicianul ucrainean Viktor Medvedciuk. Putin este naşul fetei acestuia.

În aceste comunicări, ruşii au avut o abordare pragmatică, de business, subliniind echipei lui Trump că ar putea să se concentreze pe obiective economice sau alte interese comune, lăsând deoparte chestiunile pe care Rusia şi SUA nu se înţeleg.

Sursele Reuters au explicat că deocamdată nu există dovezi că în aceste 18 comunicări au existat fapte ilegale sau o coordonare între campania electorală a lui Trump şi Rusia. Comunicările respective au avut loc între aprilie şi noiembrie 2016, în aceeaşi perioadă în care hackeri coordonaţi de Kremlin au desfăşurat campania de spargere a serverelor democraţilor, ceea ce a dus, conform concluziilor serviciilor de informaţii americane, la influenţarea procesului electoral în SUA, favorizându-l pe Trump faţă de Hillary Clinton.

Cele 18 discuţii ar fi privit îmbunătăţirea relaţiilor economice între Rusia şi SUA, aflate sub presiunea sancţiunilor, cooperarea pe lupta împotriva Statului Islamic în Siria şi abordarea comună a Chinei care devine tot mai agresivă pe plan internaţional.

Departamentul de Justiţie a anunţat miercuri că l-a numit pe fostul director FBI Robert Mueller pe un post de consilier al investigaţiei privind relaţia Trump-Rusia în campania electorală, astfel că Mueller va deveni coordonatorul anchetei FBI.

„Este rar să ai atât de multe telefoane cu oficiali străini, mai ales dintr-o ţară pe care o considerăm un adversar sau o putere ostilă”, a declarat pentru Reuters republicanul Richard Armitage, fost adjunct al Secretarului de Stat. 

Citește și: