Marian Avram
31523 vizualizări 13 sep 2017

”Adoptarea unei noi rezoluţii ilegale şi malefice, coordonată de SUA, serveşte drept ocazie pentru Coreea de Nord de a spune că drumul pe care l-a ales este absolut corect. Coreea de Nord îşi va dubla eforturile pentru a-şi spori puterea şi pentru a-şi proteja suveranitatea şi dreptul la existenţă”, se arată în comunicatul Ministerului nord-coreean de Externe.

În plus, Phenianul precizează că ultima rezoluţie a ONU este o provocare menită să priveze Coreea de Nord de dreptul său legitim la autoapărare, încercându-se sufocarea statului şi a poporului prin blocada economică completă.

Phenianul vre relaţii mai strânse cu Rusia

Kim Hyun Joong, ambasadorul Coreei de Nord la Moscova, a afirmat, marţi, că Phenianul apreciază relaţiile de prietenie cu Rusia şi că liderii nord-coreeni îşi doresc să dezvolte această relaţie, adăugând că ţara sa a devenit o putere nucleară care nu poate fi ameninţată de alte state, potrivit Tass.

”Partidul şi Guvernul nostru tratează cu grijă relaţiile tradiţionale de prietenie cu Rusia şi au stabilit ca obiectiv dezvoltarea acestei relaţii”, a afirmat ambasadorul nord-coreean.

”Coreea de Nord a devenit o putere nucleară şi niciun duşman nu va îndrăzni să o agreseze. Sub conducerea înţeleaptă a lui Kim Jong-un putem observa mari realizări în construirea unui stat socialist. Astăzi, nicio forţă nu poate să ne oprească dezvoltarea. Situaţia din Peninsula Coreea a fost adusă pe picior de război de către Statele Unite. (...) Testarea unei bombe termonucleare este un proces normal şi esenţial pentru dezvoltarea potenţialului economic şi nuclear al Coreei de Nord”, a continuat Kim Hyun Joong.

De cealaltă parte, Oleg Burmistrov, diplomat rus de carieră, i-a transmis ambasadorului nord-coreean că Rusia vrea ca Phenianul să dea dovadă de înţelepciune şi să fie pregătit pentru a soluţiona criza din Peninsula Coreea prin mijloace politice şi diplomatice.

”Rusia este pregătită să dezvolte dialogul cu Coreea de Nord pentru soluţionarea problemelor din Peninsula Coreea şi pentru normalizarea situaţiei din nord-estul Asiei”, a afirmat Oleg Burmistrov.

Care sunt noile sancţiuni decise de ONU

Noul pachet de sancţiuni a fost votat de toţi cei 15 membri ai Consiliului de Securitate, după ce Statele Unite au eliminat câteva măsuri dure pe care le anunţaseră săptămâna trecută, inclusiv cea privind embargoul complet pentru petrol. Este cea de a noua rezoluţie adoptată unanim de membrii Consiliului de Securitate de la dezvoltarea programelor balistice şi nucleare nord-coreene.

Rezoluţia urmăreşte realizarea câtorva obiective majore: reducerea importurilor nord-coreene de petrol, interzicerea exporturilor de textile, precum şi oprirea colaborării altor state cu regimul de la Phenian. Materialele textile au fost al doilea cel mai mare produs de export al nord-coreenilor în 2016, iar aproximativ 80% din exporturile de textile ajungeau în China. Rezoluţia menţine embargoul asupra gazelor naturale, însă, cu toate că Washingtonul îşi dorea un embargou total şi asupra petrolului, vânzările de petrol vor fi limitate la 500.000 de barili până la sfârşitul acestui an. 

Textul final al documentului este unul mult mai moderat decât cel propus iniţial de SUA. Primul proiect era "maximal"  şi prevedea un embargo total asupra petrolului, produselor petroliere şi gazelor naturale, trimiterea înapoi în Coreea de Nord a expatriaţilor săi , blocarea averii lui Kim Jong-Un, interdicţia de a importa produse textile nord-coreene şi inspectarea cu forţa a navelor maritime suspectate că încalcă rezoluţiile ONU.

Pentru a-şi asigura sprijinul Rusiei şi Chinei însă, Washingtonul a fost nevoit să îşi revizuiască pretenţiile şi să întărească paragrafele din textul său destinate căutării unei soluţii „paşnice” a crizei.

După mai multe zile de negocieri intense, embargoul asupra gazelor naturale a fost menţinut, dar pentru petrol vânzările vor fi limitate la 500.000 de barili timp de trei luni, cu începere de la 1 octombrie pentru a trece la două milioane de barili de la 1 ianuarie timp de 12 luni.

Aceasta reprezintă o reducere cu 10% a produselor petroliere, potrivit Departamentului american al Energiei care estimează la 2,2 milioane de barili importurile nord-coreene. Phenianul importă în special din China benzină şi motorină, potrivit Statelor Unite.

în urma negocierilor intense cu Beijingul şi Moscova, Washingtonul a fost de acord să elimine măsura îngheţării activelor liderului nord-coreean Kim Jong Un.. Statele Unite au dat asigurări că nu doreşte schimbarea regimului, este dificil să îl vizezi direct pe Kim Jong-Un, a pledat Moscova, potrivit unei surse diplomatice.

Măsurile referitoare la expatriaţii nord-coreeni şi inspectarea navelor suspecte sunt mai puţin stricte decât în textul iniţial, mai ales la cererea Moscovei, potrivit diplomaţilor. În Rusia ar lucra aproape 35.000 de muncitori nord-coreeni. 

Citește și: