Mircea Olteanu
584 vizualizări 10 iul 2018

Preşedintele SUA aduce aceste critici chiar cu o zi înainte de plecarea la summitul NATO de la Bruxelles.

În mesajul postat pe Twitter, Trump a precizat că Statele Unite ale Americii nu beneficiază de acţiunile NATO, la fel de mult cum beneficiază ţările din Europa.

„Germania este la 1%, SUA este la 4% şi NATO este cu mult mai mult în avantajul Europei decât în cel al SUA”, a continuat liderul de la Casa Albă, menţionând Germania, o ţintă predilectă a criticilor sale pe tema NATO.

„În plus, Uniunea Europeană are un surplus comercial de 151 de miliarde de dolari cu SUA, cu bariere tarifare mari vizând bunuri americane. NU!”, a mai adăugat preşedintele american.

Membrii NATO şi-au luat angajamentul de a aloca 2% din PIB apărării, obiectiv ce trebuie îndeplinit până în anul 2024.

Anul trecut, cancelarul german Angela Merkel a amintit că Berlinul a sporit treptat cheltuielile pentru apărare, precizând că ţinta de 2% din PIB va fi atinsă în 2024.

Trump a trimis săptămâna trecută email-uri către 9 state membre NATO, prin care le-a solicitat să majoreze cheltuielile militare la 2% din produsul intern brut până în 2024, aşa cum au promis.

Preşedintele american  va pleca marţi de la Washington pentru a participa la summitul NATO ce va avea loc miercuri şi joi la Bruxelles (11-12 iulie).

Şi preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că va participa la summitul NATO, unde se va desfăşura o reuniune distinctă, dedicată evoluţiilor de securitate din regiunea Mării Negre, cu participarea Georgiei şi Ucrainei.

 ”Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, va participa, în perioada 11-12 iulie a.c., la Summitul Alianţei Nord-Atlantice care va avea loc la Bruxelles, Regatul Belgiei. Programul va include o reuniune a Consiliului Nord-Atlantic, o întâlnire de lucru a liderilor aliaţi, precum şi o reuniune în formatul Misiunii Resolute Support din Afganistan. De asemenea, pentru prima dată, la cel mai înalt nivel aliat, va fi organizată o reuniune distinctă, dedicată evoluţiilor de securitate din regiunea Mării Negre, cu participarea Georgiei şi Ucrainei”, se arată într-un comunicat de presă remis agenţiei MEDIAFAX.Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, pe agenda Summitului NATO se vor regăsi teme extrem de importante, printre care procesul de adaptare a Alianţei la realităţile mediului actual de securitate, context în care se vor stabili direcţiile principale de acţiune pentru perioada următoare. Totodată, va avea loc un schimb de vederi privind stadiul implementării măsurilor strategice decise la Summiturile Aliate anterioare din Ţara Galilor, din 2014, şi de la Varşovia, din 2016.


”Se creează, aşadar, cadrul pentru dezbaterea modalităţilor de întărire a posturii NATO de apărare şi descurajare, de sporire a capacităţii Alianţei de proiectare a stabilităţii în vecinătatea sa, precum şi a perspectivelor de consolidare a cooperării NATO cu Uniunea Europeană, de o manieră complementară. Reuniunea comună a Consiliului Nord-Atlantic dedicată securităţii la Marea Neagră, cu participarea Georgiei si Ucrainei, va oferi un prilej pentru discuţii aplicate privind evoluţiile situaţiei de securitate din regiune, precum şi de reafirmare a sprijinului NATO pentru cei doi parteneri. De asemenea, vor fi supuse atenţiei şefilor de stat şi de guvern adaptarea structurii de comandă a NATO la noul mediu de securitate, dezvoltarea capacităţii de reacţie a forţelor aliate şi facilitarea mobilităţii acestora în Europa”, se mai arată în comunicat

Citește și: