Marian Avram
2453 vizualizări 12 sep 2017

Votul din Camera Comunelor a avut loc în cursul nopţii de luni spre marţi, după mai multe ore de dezbateri. 326 de parlamentari au votat în favoarea proiectului, iar 290 au votat împotrivă.

Proiectul de lege, care va pune capăt supremaţiei dreptului comunitar în Marea Britanie, se va îndrepta către următoarea fază a procesului legislativ.

Prim-ministrul Theresa May a salutat votul din Camera Comunelor în primele ore ale zilei de marţi, afirmând că proiectul legislativ oferă ”certitudine şi claritate”. Cu toate acestea, parlamentarii Partidului Laburist au afirmat că această iniţiativă a Guvernului reprezintă un ”afront pentru democraţia parlamentară”.

”Cu toate că mai sunt multe lucruri de făcut, această decizie înseamnă că putem continua negocierile de pe fundaţii solide”, a declarat Theresa May.

Numit şi ”marele proiect de abrogare”, proiectul de lege privind retragerea din UE a anulat o lege din 1972 ce a fost adoptată pentru intrarea Regatului Unit în Comunitatea Economică Europeană. De asemenea, prin acest proiect legislativ vor fi transpuse legile UE în legislaţia britanică, pentru a nu exista viduri legislative în momentul finalizării procesului de Brexit.

Criticii spun că Guvernul îşi arogă prerogative suplimentare pentru a schimba anumite legi fără consultarea Parlamentului. Reprezentanţii Guvernului susţin că acest proiect este necesar pentru a rezolva problemele tehnice minore şi pentru a asigura o tranziţie lină.

Citește și: