34040 vizualizări 11 sep 2017

Potrivit proiectului de rezoluţie, care urmează să fie votat astăzi, Statele Unite vor să impună o blocadă navală parţială, un embargo asupra exporturilor de produse petroliere şi textile către Coreea de Nord şi să interzică angajarea muncitorilor nord-coreeni în străinătate.

Dintre toate aceste sancţiuni cea mai devastatoare pentru Coreea de Nord este aceea potrivit căreia oricare navă nord-coreeană suspectă poate fi inspectată de o navă a unui stat membru ONU, iar pentru această inspectare se pot folosi ”orice măsuri necesare”. Implicaţiile acestei sancţiuni sunt încă greu de anticipat, dar extrem de perioculoase, pentru că un refuz din partea nord-coreenilor sau  o încercare de forţare din parte statelor ONU ar putea duce la un schimb de focuri, scrie The Guardian.

Noul proiect de rezoluţie ar interzice exporturile de ţiţei, petrol condensat, produse petroliere rafinate şi gaze lichefiate către Coreea de Nord.

China furnizează cele mai multe produse petroliere pentru Coreea de Nord. Potrivit datelor sud-coreenilor, Beijingul furnizează anual aproximativ 500.000 de tone de ţiţei. De asemenea, exporturile ruseşti de petrol către Coreea de Nord sunt de aproximativ 40.000 de tone pe an.

Totodată, noul proiect de rezoluţie ar impune interzicerea completă a angajării şi plăţii muncitorilor din Coreea de Nord în străinătate. Unii diplomaţi estimează că între 60.000 şi 100.000 de nord-coreeni lucrează în afara graniţelor, iar Rusia şi China sunt statele în care lucrează cei mai mulţi, iar foarte mulţi nord-coreeni sunt angajaţi pe şantierele pentru Cupa Mondială de fotbal de anul viitor, din Rusia.

Produsele textile reprezintă a doua cea mai importantă sursă de export a Coreei de Nord, după cărbune şi alte produse minerale, în valoare totală de 752 milioane de dolari. Aproape 80% dintre exporturile de textile au fost către China.

Statele Unite întenţionează, de asemenea, să blocheze toate conturile din străinătate ale lui Kim Jong-un şi ale altor oficiali apropiaţi lui de la Phenian, şi să le ”îngheţe” toate bunurile.

Ambasadorul Rusiei la ONU, Vasili Nebenzia, a precizat că un astfel de vot ar putea fi "puţin prematur" pentru 11 septembrie, în vreme ce China, principalul aliat economic al Coreei de Nord, a fost de acord ca ONU să ia măsuri suplimentare împotriva regimului de la Phenian, după ultimul test nuclear, dar experţii se tem că şi chinezii, care au cele mai mari interese economice în zonă, vor opune rezistenţă.

O rezoluţie ONU necesită nouă voturi în favoare şi niciun veto din partea Statelor Unite, Marii Britanii, Franţei, Rusiei sau Chinei. Începând cu anul 2006, Consiliul de Securitate a adoptat în unanimitate opt rezoluţii prin care a sancţionat Coreea de Nord în legătură cu programele sale de rachete balistice şi nucleare. 

Reacţia Coreei de Nord

Coreea de Nord a avertizat, luni, că va provoca ”cea mai mare durere şi suferinţă” Statelor Unite, dacă Washingtonul va persista în încercarea de a impune sancţiuni mai severe asupra Phenianului după cel de al şaselea test nuclear nord-coreean, informează France 24.

Într-un comunicat publicat de către agenţia de presă nord-coreeană KCNA, Ministerul de Externe de la Phenian a avertizat Washingtonul că dacă vor fi adoptate sancţiuni ”ilegale” mai dure împotriva Coreei de Nord, atunci Statele Unite vor plăti un preţ corespunzător.

”Măsurile viitoare ce vor fi luate de către Coreea de Nord vor provoca Statelor Unite cea mai mare durere şi suferinţă din toată istoria sa”, se arată în mesajul transmis de către Ministerul de Externe de la Phenian.

”Lumea va asista la modul în care Coreea de Nord va acţiona împotriva gangsterilor din SUA prin luarea unor măsuri mai dure decât au prevăzut vreodată”, a adăugat KCNA. Phenianul a mai precizat că a ”dezvoltat şi perfecţionat arma termonucleară pentru a descuraja acţiunile ostile şi ameninţătoare ale Statelor Unite”.

Washingtonul îşi doreşte ca, în şedinţa Consiliului de Securitate de luni, ONU să adopte o rezoluţie prin care să instituie un embargo asupra petrolului nord-coreean şi să fie oprit exportul de produse textile.

Citește și: