Teodora Marinescu
790 vizualizări 16 mai 2018

"Dacă Statele Unite încearcă să ne trimită într-un colţ, pentru a ne forţa să abandonăm unilateral programul nuclear, nu vom mai fi interesaţi de un astfel de dialog şi vom reconsidera procedurile summitului cu SUA", a declarat adjunctul ministrului de Externe, Kim Kye Gwan.

Oficialii Coreei de Nord afirmaseră că sunt pregătiţi să abandoneze programul nuclear în schimbul asistenţei economice.

Kim Jong-un a anulat miercuri discuţiile cu Seulul, ameninţând că va renunţa şi la întânirea cu Trump, din cauza exerciţiilor miltare SUA-Coreea de Sud, care au început vineri.

Statele Unite şi Coreea de Sud susţin că exerciţiile au un scop pur defensiv. Cu toate acestea, liderul de la Phenian le descrie ca fiind o "provocare militară împotriva dezvoltării politice a Peninsulei Coreea".

Casa Albă a anunţat că va continua să lucreze îndeaproape cu aliaţii săi. Seulul a declarat că regretă decizia luată de Kim Jong-un.

Ministerul Unificării a declarat că decizia "nu este în conformitate cu principiile acordurilor la care au ajuns lideri celor două state".

Purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat, Heather Nauert, a declarat că departamentul nu a "primit nicio notificare formală sau măcar informală". Aceasta a adăugat că exerciţiile militare comune sunt perfect legale şi vor continua.

Întâlnirea între Kim Jong-un şi Donald Trump este planificată să aibă loc pe data de 12 iunie în Singapore.

Citește și: