Departamentul Externe
Sorin Bogdan
9384 vizualizări 15 nov 2018

Shalaan al-Shalaan, procuror public adjunct al Arabiei Saudite, a declarat joi că jurnalistul Jamal Khashoggi a fost ucis în incinta Consulatului din Istanbul, pe 2 octombrie, după o altercaţie, cu o injecţie letală. Ulterior, corpul victimei a fost dezmembrat şi scos din clădire.

Potrivit Financial Times, procurorul susţine că prinţul moştenitor Mohammed bin Salman ar fi primit un raport minciinos despre cele întâmplate. După trei săptămâni de la dispariţia jurnalistului, procurorul general a recunoscut că acesta a fost omorât, iar 18 persoane au fost arestate imediat. 21 se află acum în detenţia, iar pentru cinci, procurorii vor cere pedeapsa cu moartea, acuzându-i de uciderea lui Khashoggi.

Anchetatorii saudiţi susţin că o echipă specială a fost trimisă de la Riyadh, cu misiunea de a-l convinge pe Jamal Khashoggi să revină în Arabia Saudită. Întrucât jurnalistul nu a fost de acord, agenţii speciali au încercat să-l ia cu forţa. În timpul busculadei în care încercau imobilizarea lui, membrii misiunii i-au injectat un sedativ, însă într-o doză prea mare, care i-a provocat moartea. După aceea, cadavrul lui Khashoggi a fost tăiat în bucăţi şi scos din consulat cu ajutorul unui colaborator local, afirmă Shalaan al-Shalaan.

Cele cinci persoane acuzate de uciderea sa ar fi mărturisit şi declaraţiile lor au fost coroborate, a declarat procurorul general adjunct.

În timpul anchetei, membrii echipei care a fost la Istanbul au declarat că, înainte de plecare, un fost consilier al prinţului moştenitor a discutat cu ei, informându-i cine este Jamal Khashoggi şi de ce are suspiciuni că acesta este influenţat de organizaţii şi ţări ostile Arabiei Saudite. Doi înalţi oficiali saudiţi au fost demişi după ce a fost recunoscută uciderea jurnalistului: Ahmed Assiri (adjunctul serviciilor secrete) şi Saud al-Qahtani (consilier personal al prinţului Mohammed, considerat responsabil pentru epurarea disidenţilor de la Riyadh).

Turcia respinge varianta avansată de procurorii din Arabia Saudită şi solicită o investigaţie internaţională independentă pentru asasinarea lui Khashoggi. ”Spun că l-au omorât din greşeală, pentru că se împotrivea să fie dus în Arabia Saudită, dar uciderea sa a fost planificată dinainte,” a declarat ministrul de externe turc Mevlut Cavusoglu la televiziunea naţională. ”Pretind că secţionarea cadavrului nu a fost o acţiune premeditată. Atunci de ce au adus de la Riyadh experţi şi unelte speciale pentru dezmembrări? Cei care au ordonat asasinarea trebuie traşi la răspundere. Lucrurile nu pot rămâne aşa.”

Luni, premierul canadian Justin Trudeau a afirmat că înregistrările audio făcute de serviciile secrete turce în interiorul consulatului saudit din Istanbul, în care se poate auzi cum a fost omorât jamal Khashoggi se află în posesia serviciilor secrete canadiene. Turcia a anunţat că a trimis copii ale inregistrărilor tuturor marilor puteri ale lumii, ca să nu mai existe dubii asupra a ceea ce s-a întâmplat la Istanbul. Trudeau este primul lider occidental care confirmă existenţa înregistrărilor, chiar dacă el personal nu le-a ascultat.

 

Citește și: