Silviu Bănilă
2168 vizualizări 20 apr 2018

Cel mai bătrân condamnat la moarte din SUA a fost executat, joi seară, la vârsta de 83 de ani, pentru comiterea unor atacuri teroriste în 1989, scrie Daily Mirror.

Teroristul a fost executat la Penitenciarul William C. Holman din Atmore, Alabama şi nu a dorit să facă o ultimă declaraţie, înainte să moară.

Avocatul său, Spencer Hahn, a susţinut că bătrânului i-ar fi fost administrat un medicament, înainte de execuţie, pentru a-l „amorţi”.

Hahn a mai declarat că Moody s-ar fi mişcat după „verificarea medicală privind starea de conştiinţă”. Moody a fost condamnat după ce a expediat în 1989 un colet cu bombă, care l-a ucis pe judecătorul Robert Vance, în vârstă de 58 de ani. Ulterior, teroristul domestic a mai trimis un colet-capcană, care l-a ucis pe Robert Robinson, avocat pentru drepturi civile din Georgia.

Procurorii au declarat că Moody i-a trimis judecătorului o bombă pentru a se răzbuna pentru o condamnare din 1972, care viza o faptă asemănătoare. Moody a considerat că acea condamnare i-a distrus cariera şi a decis să îi trimită şi avocatului Robinson o bombă, pentru a-i „dezorienta” pe anchetatori.

Moody, care a stat mai bine de 20 de ani pe lista de aşteptare a condamnaţilor la moarte, şi-a susţinut nevinovăţia, dar Curtea Supremă i-a respins ultimul apel.

Aceasta a fost a opta execuţie înregistrată în acest an la nivelul SUA. Moody a „bătut recordul” lui John Nixon, care a fost executat în decembrie 2005, în Mississippi, la vârsta de 77 de ani.

Vârsta şi sănătatea precară au reprezentat factorii care au dus la o execuţie ratată în Alabama, la începutul anului. Autorităţile au încercat să aplice pedeapsa capitală în cazul lui Doyle Hamm, în vârstă de 61 de ani, care are cancer în fază terminală şi probleme la vene.

Execuţia a fost oprită în timp ce Hamm se afla în camera morţii, deoarece personalul medica nu a reuşit să conecteze injecţiile letale.

Avocaţii lui Hamm au cerut statului să nu mai încerce o nouă execuţie şi au ajuns la un acord în luna martie, prin care condamnatul ar putea scăpa de pedeapsa cu moartea.

Execuţia lui Moody scoate la iveală faptul că deţinuţii în cauză sunt tot mai bătrâni: începând cu 2006, zece deţinuţi cu vârsta de peste 70 de ani au fost executaţi în SUA, inclusiv Moody.

Potrivit Death Penalty Information Center, peste 40% dintre condamnaţii la moarte din SUA sunt mai bătrâni de 50 de ani.

Citește și: