no author
Andrei Ionascu
934 vizualizări 9 iun 2017

În replică, Guvernul Spaniei a anunţat că acest vot este ilegal şi nu trebuie să aibă loc. În luna aprilie, Curtea Constituţională din Spania a blocat planurile Guvernului regiunii Catalonia de a finanţa un referendum pentru independenţă în septembrie.

„Întrebarea va fi: 'Doriţi ca regiunea Catalonia să devină un stat independent sub forma unei republici?'", a declarat Carles Puigdemont, şeful executivului Cataloniei.

Puigdemont a mai spus că încercările de a conveni cu guvernul de la Madrid asupra unei date şi a structurii întrebării pentru referendum au eşuat, prin urmare nu a avut altă soluţie decât să acţioneze în mod unilateral.

Acum o lună, Guvernul Spaniei l-a invitat pe şeful executivului Cataloniei, Carles Puigdemont, să prezinte propunerea privind referendumul de independenţă regională în faţa Parlamentului spaniol, întrucât problema afectează toată Spania şi necesită schimbarea Constituţiei ţării.

Potrivit Articolului 155 din Constituţia Spaniei, autorităţile de la Madrid au puterea de a interveni direct în administrarea guvernului regional din Catalonia, obligându-l să renunţe la vot.

Guvernul Spaniei ar putea decide să trimită forţe de poliţie în regiune sau să suspende autoritatea guvernului regional de a conduce, potrivit unor surse din Parlamentul spaniol. Totuşi, aceste măsuri sunt considerate de ultimă instanţă, iar mulţi analişti consideră că acest conflict va culmina cu alegeri regionale în Catalonia.

Regiunea autonomă Catalonia, a cărei capitală este Barcelona, contribuie cu o cincime din Produsul intern brut (PIB) la economia Spaniei.

Carles Puigdemont s-a angajat să conducă regiunea Catalonia spre independenţă până în 2017 cel târziu, aşa cum şi-au exprimat dorinţa 47,8% dintre catalani în alegerile parlamentare regionale din 2016.

Citește și: