Silviu Bănilă
631 vizualizări 11 ian 2018

Declaraţiile aruncă o umbră asupra speranţelor privind modernizarea acordului trilateral NAFTA. Trump a anunţat că se va retrage din acesta, dacă nu va observa schimbări majore.

Oficialii vor susţine a şasea şi penultima rundă de negocieri la Montreal, în intervalul 23-28 ianuarie, scrie Reuters.

Nu se ştie exact dacă SUA vor părăsi NAFTA, chiar şi după notificarea de şase luni înaintată de Trump, deoarece acesta nu este obligat să ia măsuri, după expirarea termenului respectiv. Retragerea din NAFTA ar putea genera criticile opoziţiei din Congresul american.

Oficialii canadieni sunt pregătiţi pentru orice scenariu. Mark Archibald, managerul de portofolii al firmei AGF Investments în Toronto, a vorbit despre „o incertitudine de proporţii la orizont”.

Dave McKay, CEO-ul Royal Bank of Canada, consideră că probabilitatea renunţării la NAFTA este foarte ridicată. „Guvernul este aproape sigur... Trump va anunţa retragerea”, a declarat una din surse.

De asemenea, o sursă apropiată Casei Albe l-ar fi citat pe Trump, care „doreşte să se retragă”, din cauza lipsei progresului în negocieri.

Pe de altă parte, un purtător de cuvânt al administraţiei Trump doreşte să calmeze spiritele: „Preşedintele nu şi-a modificat poziţia faţă de acordul NAFTA”.

Acordul Nord-American de Comerţ Liber sau NAFTA este un acord semnat de guvernele din Canada, Mexic, şi Statele Unite ale Americii, crearea unei bloc trilateral comercial din America de Nord. Acordul a intrat în vigoare la 1 ianuarie 1994.

Trump a spus de nenumărate ori că acordul este nociv pentru muncitorii americani. Echipele sale de negociatori au înaintat propuneri care au alarmat partea canadiană şi mexicană.

Printre cele mai criticate măsuri se numără stabilirea originii mărfurilor NAFTA, stabilind un nivel minim de aport tehnologic american pentru industria auto, o clauză care ar duce la dispariţia tratatului, dacă nu ar fi negociat la fiecare cinci ani (mecanismul de dispută Chapter 19 ar fi anulat).

La rândul său, un oficial guvernamental mexican a declarat că „ne-am gândit mereu la această posibilitate”, referindu-se la eventuala retragere a SUA din NAFTA.

Sursele canadiene au declarat că, dacă Trump va anunţa retragerea SUA din NAFTA, Canada va rămâne la masa negocierilor, continuând discuţiile la un alt nivel. Mexicul a anunţat însă că va părăsi negocierile, dacă Trump va lua măsura radicală.

Într-un caz separat, Canada a înaintat o plângere de ordin comercial împotriva SUA, a anunţat miercuri Organizaţia Mondială a Comerţului, într-o dispută despre care Casa Albă spune că va afecta propriile interese canadiene şi va face „jocurile Chinei”.

Citește și: