Gandul.info
Mircea Olteanu
19128 vizualizări 14 nov 2017

Cel puţin 530 persoane au murit, iar alte aproximativ 7.500 au fost rănite în urma seismului cu magnitudinea de 7,3 grade care a afectat o regiune de la frontiera Iranului cu Irakul, potrivit presei din cele două ţări, relatează agenţia de ştiri Reuters.

Televiziunea publică de la Teheran a anunţat că peste 214 oameni au murit în Iran, iar bilanţul ar putea să crească în perioada următoare.

Terenul muntos şi alunecările de teren provocate de seism îngreunează eforturile de căutare a supravieţuitorilor, au declarat oficialii iranieni.

Patru persoane au decedat şi alte cel puţin 50 au fost rănite în Irak, potrivit oficialilor din această ţară.

Oficialii iranieni se aşteaptă ca bilanţul victimelor că crească pe măsură ce echipele de salvatori excavează imobilele prăbuşite.

Behnam Saeedi, purtător de cuvânt al Organizaţiei pentru Gestionarea Dezastrelor din Iran, a declarat că cel puţin 164 de oameni şi-au pierdut viaţa.

Cel mai grav afectat a fost districtul Sarpol-e Zahab county din provoncia iraniană Kermanshah, aici fiind înregistrate aproximativ 97 de victime.

Principalul spital din acest district a suferit pagube majore în urma seismului, astfel că răniţi aduşi aici nu au putut fi trataţi, a anunţat un oficial din cadrul serviciilor de urgenţă iraniene.

Epicentrul seismului a fost la 30 de kilometri de oraşul Halabjah din Irak, şi 72 de kilometri de localitatea Pāveh din Iran.

Mai multe oraşe iraniene au rămas fără electricitate, iar 35 de echipe de salvare au fost trimise în zonele grav afectate de cutremur. Ministrul iranian de Interne a precizat că minimum 14 provincii au raportat pagube însemnate şi pierderi de vieţi omeneşti.

Cutremurul a fost resimţit şi în Turcia, Qatar şi Israel.

Provinciile Kermanshah şi Ilam din vestul Iranului au fost grav afectate de cutremur în privinţa victimelor, iar cele mai mari pagube materiale au fost raportate în oraşele Qasr-e-Shirin, Ilam şi Kermanshah.

Ministerul iranian de Interne a precizat că obiectivele strategice, inclusiv infrastructura de petrol şi gaze, nu au fost afectate, dar se înregistrează probleme în privinţa furnizării de apă potabilă în mai multe regiuni.

Român aflat în Irak: Cutremurul a durat aproximativ două minute. Unii s-au speriat foarte tare

Românul Ionuţ Ursu, aflat în Irak pentru un proiect umanitar medical, a scris, duminică, pe pagina sa de Facebook, că seismul care s-a resimţin în Irak şi Iran a durat două minute, precizând că oamenii s-au speriat foarte tare.

„În această seară la ora 20:27, aflându-mă in Irak, zona Erbil, am fost surprins de un cutremur de 7,6 grade, adâncime de 10 km. În zona nu s-au înregistrat pagube materiale, victime. Pot să spun ca oamenii au ieşit din case, iar unii s-au speriat foarte tare. Intensitatea cutremurului a durat aproximativ 2 minute. În această perioadă eu ma aflu in Irak pentru un proiect umanitar medical”, a scris Ionuţ Ursu pe pagina sa de Facebook.

 

Citește și: