Ana Obretin
Marinela Sarbu
2098 vizualizări 17 ian 2019

Expertul în securitate cibernetică, Troy Hunt, a spus că baza de date conţine peste 2,6 miliarde de înregistrări cu aproximativ 773 de milioane de adrese de e-mail unice şi mai mult de 21 de milioane de parole unice, informează Press Association.

Baza de date a fost descoperită pe "un popular forum de hacking".

De asemenea, aceasta a fost compilată din peste 2.000 de "breşe de securitate" şi nu pare a conţine informaţii sensibile de tipul celor legate de situaţii financiare personale şi detalii despre carduri de credit.

Aproximativ 140 de milioane dintre adresele de e-mail din această bază de date nu au mai fost vizate anterior în timpul unor acţiuni de tip hacking, susţine Hunt într-o analiză 

Expertul spune că lista poate fi folosită de hackeri pentru a pune la cale alte atacuri cibernetice, în care utilizatorii şi parolele sunt introduse pe platforme online diverse, unde să se forţeze accesul în alte conturi.

"Cu alte cuvinte, oamenii iau liste ca acestea care conţin adrese de e-mail şi parole, apoi încearcă să vadă unde le pot folosi", a spus Hunt.

Expertul în securitate cibernetică invită utilizatorii să verifice pe site-ul de monitorizare a incidentelor de tip hacking Have I Been Pwned dacă adresele lor de e-mail şi parolele au fost expuse.

Baza de date este una dintre cele mai mari de acest tip descoperite până în prezent.

Facebook a înlăturat câteva sute de postări, pagini şi grupuri ale propagandei ruse: Unele aveau legătură cu România

Facebook a anunţat miercuri că a eliminat sute de pagini, conturi şi grupuri create de propaganda rusă care a acţionat în Europa Centrală şi de Est, inclusiv în România. Compania a pus şi un exemplu de screenshot de la Sputnik cu o postare cu titlul: FLASH: Sediul Ministerului Justiţiei, vandalizat de #REZIST.

Facebook a eliminat peste 500 de pagini şi conturi false care aveau legături cu propaganda rusă

Facebook a eliminat un total de 471 de pagini şi conturi false, precum şi 41 de conturi de Instagram care au fost folosite pentru a răspândi mesaje propagandistice în zone în care Rusia ar avea interese geopolitice, potrivit unui blog al companiei, informează site-ul techcrunch.com.

Compania a anunţat că a identificat două operaţiuni, originare din Rusia, şi ambele folosind tactici similare, aparent fără legături directe între cele două reţele.

Una dintre aceste operaţiuni au vizat Ucraina, iar cealaltă a acţionat activ în mai multe state precum Ţările Baltice, Asia Centrală, zona Caucaz şi centrul şi estul Europei.

”Am eliminat aceste conturi în baza comportamentului acestora, nu a conţinutului lor”, a scris şeful de securitate cibernetică al Facebook, Nathaniel Gleicher.

Facebook a eliminat peste 500 de pagini şi conturi false care aveau legături cu propaganda rusă

”În aceste cazuri persoanele aflate în spatele acestei activităţi erau coordonaţi şi foloseau conturile false pentru a denatura utilizarea acestora, iar acest lucru a stat la baza acţiunii noastre”, a adăugat acesta.

Discutând despre dezinformarea rusă care viza mai multe ţări, Gleicher declară că Facebook a găsit ceea ce părea o pagină inofensivă sau de interes general care avea legături cu angajaţii agenţiei de propagandă al Kremlinului, Sputnik, unele pagini încurajând mişcările de protest şi promovând politici ale lui Putin.

"Administratorii de pagini şi proprietarii contului s-au prezentat în principal ca site-uri de ştiri independente sau de interes general pe teme cum ar fi vremea, călătoriile, sportul, economia sau politicieni din România, Letonia, Estonia, Lituania, Armenia, Azerbaidjan, Georgia, Tadjikistan, Kazahstan, Moldova, Rusia şi Kârgâzstan ", scrie acesta pe blog.

"În ciuda denaturării identităţii lor, am constatat că aceste pagini şi conturi aveau legături cu angajaţii Sputnik, o agenţie de ştiri cu sediul la Moscova, şi că unele pagini au publicat frecvent subiecte precum sentimentul anti-NATO, mişcări de protest şi anti -corupţie", a adăugat reprezentantul companiei americane.

Facebook a eliminat peste 500 de pagini şi conturi false care aveau legături cu propaganda rusă

Facebook a inclus câteva exemple de posturi din conturile şterse pe blog, care prezintă un amestec de imagini- de la o fotografie a unui concert rock, până la fotografii de clădiri istorice şi o scenă cu zăpadă, la imagini militariste şi proteste politice.

Foto: Captură/ Hepta

 

Citește și: