Marinela Sarbu
9456 vizualizări 7 nov 2018

Aflat într-o locaţie secretă din Moscova, Snowden afirmă că mai multe companii israeliene s-ar afla în spatele liderilor de state şi de guverne care achiziţionează programe de supraveghere care le permit să-şi spioneze adversarii politici, relatează Bloomberg.

Un software pe nume Pegasus, care poate infecta un dispozitiv inteligent şi îl poate transforma într-un instrument de supraveghere a fost instalat în telefonul mobil al unui alt disident saudit care se afla în contact cu Khashoggi, a declarat Snowden, citând un grup de experţi ai companiei canadiene de securitate online Citizen Lab.

Acest individ i-a ajutat la prinderea şi uciderea jurnalistului în interiorul consulatului, este de părere Snowden, fără a oferi vreo dovadă în acest sens.

Compania NSO Group Ltd este ”cea mai periculoasă dintre organizaţiile care comercializează astfel de dispozitive care sunt folosite în mod activ pentru a încălca drepturile dizidenţilor, activiştilor sau a unor minunaţi răi jucători. Dar nu este singura,” a adăugat Snowden.

Reprezentanţii companiei israeliene NSO Group au replicat că Edward Snowden nu are nici o dovadă în sprijinul afirmaţiilor sale şi nici măcar nu cunoaşte cu ce se ocupă. Ei au transmis că NSO comercializează aceste sisteme doar forţelor guvernamentale autorizate pentru a le utiliza în lupta împotriva infracţionalităţii şi a terorismului.

Din contră, într-un comunicat de presă, NSO afirmă că este ”singura companie de acest gen din lume care are un comitet de etică independent, compus din experţi independenţi specializaţi în probleme juridice şi relaţii internaţionale, pentru a preveni ca produsele sale să fie utilizate în scopuri nocive”. Şi tocmai din acest motiv, produsele NSO Group nu sunt vândute şi nici nu pot fi utilizate în multe ţări din lume. 

În vârstă de 35 de ani, Edward Snowden este un fost angajat al CIA şi contractor al Agenţiei Naţionale de Securitate a SUA, care trâieşte în Rusia din 2013, când a fugit din SUA şi a dat publicităţii programe clandestine ale NSA care colectează date de pe telefon şi internet.

Videoconferinţa, organizată de o firmă de relaţii publice din Tel Aviv, a reprezentat prima sa apariţie în faţa unui public israelian.

Foto: Hepta

Citește și: