Sorin Bogdan
9707 vizualizări 22 oct 2018

Potrivit agenţiei de presă Associated Press, atât regele Salman al Arabiei Saudite, cât şi prinţul moştenitor Mohhamed bin Salman, l-au sunat duminică pe fiul jurnalistului Jamal Khashoggi, pentru a-şi exprima condoleanţe. Salah Khashoggi trăieşte în regatul saudit, pe care are interdicţie să-l părăsească încă din 2017, din cauza articolelor critice ale tatălui său la adresa regimului de la Riyadh.

Ipocrizia apelurilor telefonice este cu atât mai mare cu cât implicarea directă a prinţului Mohammed bin Salman în asasinarea lui Khashoggi este tot mai evidentă. Autorităţile saudite se încurcă tot mai tare în explicaţii - care mai de care mai lipsite de logică - încercând să acopere urmele care duc spre prinţul moştenitor, care conduce de facto ţara. După ce vineri noaptea, procurorul general al regatului a recunoscut că jurnalistul a fost omorât în sediul consulatului de la Istanbul, într-un schimb de lovituri de pumn, într-o altercaţie cu angajaţii, sâmbătă, un oficial saudit a venit cu o nouă variantă. Acesta a prezentat documente interne conform cărora autorităţile au demarat o acţiune de a aduce dizidenţii înapoi în ţară.

El a confirmat că o echipă de 15 agenţi speciali a fost trimisă la Istanbul să îl aducă ”acasă” pe Khashoggi, l-au ameninţat că-l vor droga şi îl vor lua cu forţa, iar când acesta s-a împotrivit, l-au strâns de gât. Apoi, unul dintre agenţi s-a îmbrăcat în hainele jurnalistului şi a ieşit din consulat printr-o uşă secundară. Oficialul neagă varianta presei din Turcia, că legistul şef al serviciilor secrete saudite, care făcea parte din echipa sosită în secret la Istanbul, i-ar fi tranşat cadavrul în timp ce asculta muzică la căşti şi afirmă că agenţii i-au înfăşurat corpul într-un covor şi l-au trimis unui ”colaborator” din oraş, pentru a scăpa de el.

Ultimele imagini, recuperate de anchetatorii turci şi difuzate de TRT World îl arată pe Jamal Khashoggi sosind la consulat pe 2 octombrie, percheziţionat şi invitat înăuntru.

O sosie a lui Khashoggi, adusă special de la Riyadh

Duminică, ministrul Afacerilor Externe al Arabiei Saudite a catalogat uciderea lui Jamal Khashoggi drept o greşeală gravă, dar a exclus orice implicare a prinţului Mohammed bin Salman în operaţiune. "A fost o operaţiune pe cont propriu, în care mai mulţi indivizi au ajuns să depăşească autoritatea şi responsabilitatea pe care o au," a declarat Adel al-Jubeir. "Au făcut o greşeală când l-au omorât pe Khashoggi şi au încercat să o muşamalizeze." Procurorul general al Arabiei Saudite a anuţat vineri noaptea că 18 persoane au fost arestate şi sunt anchetate pentru uciderea lui Khashoggi.

CNN a publicat imagini ale camerelor de supraveghere care surprind agentul secret îmbrăcat în hainele lui Khashoggi, cu ochelari acestuia şi barbă falsă, în timp ce ieşea din consulat, pentru a da impresia că jurnalistul ar fi plecat viu din clădire. Aceasta dovedeşte premeditarea operaţiunii. "Nu ai nevoie de o dublură pentru un interogatoriu. Suspiciunile noastre nu s-au schimbat de la 6 octombrie. Aceasta a fost o crimă cu premeditare, iar cadavrul a fost mutat din consulat," a declarat un oficial turc.

Preşedintele turc dezvăluie marţi în Parlament toate detaliile asasinatului

Intre timp, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan jubilează. Asasinarea brutală a lui Jamal Khashoggi a revoltat întreaga lume şi îl pune într-o neaşteptată poziţie de cavaler al adevărului şi dreptăţii, conferindu-i un atu puternic în negocierile cu Arabia Saudită. Erdogan a anunţat că marţi, va ţine un discurs în Parlamentul Turciei, în care va dezvălui toate detaliile despre teribila crimă. ”Ce căutau cei 15 agenţi saudiţi la noi în ţară? De ce au fost arestaţi acum? Toate aceste întrebări aşteaptă răspunsuri detaliate din partea saudiţilor,” a afirmat Erdogan.

Presa turcă a dezvăluit detalii macabre despre uciderea lui Khashoggi, servite - în mod evident - de serviciile secrete turce, care monitorizau tot ce se întâmplă în Consulatul Arabiei Saudite din Istanbul cu microfoane plantate în fiecare birou. Potrivit acestora, coroborate cu informaţii obţinute neoficial din ancheta Poliţiei, capcana în care a fost atras jurnalistul a fost plănuită din timp. Când acesta a venit la consulat pentru a obţine actele de divorţ necesare spre a se căsători cu turcoaica Hatice Cengiz, pe care abia o cunoscuse în luna mai 2018, a fost luat pe sus din biroul consulului de agenţii secreţi şi injectat cu o substanţă letală, care l-a omorât în 7 minute. Legistul şef al serviciilor secrete Salah Muhhamad al-Tubaigy a început să-i tranşeze corpul imediat, înainte ca injecţia să-şi facă efectul, iar bucăţile au fost scoase din clădire şi îngropate într-o pădure de la marginea oraşului.

Deşi saudiţii încearcă să acrediteze ideea că moartea lui Khashoggi a fost un accident, din cauza unui interogatoriu care a luat-o razna şi nu executarea unui ordin al prinţului moştenitor, ei nu pot explica de ce ”echipa morţii” a fost condusă de Maher Abdulaziz Mutreb, un ofiţer din serviciile secrete saudite, care a făcut parte din delegaţia lui Mohammed bin Salman în timpul vizitei întreprinse de acesta în Statele Unite, Spania şi Franţa în 2018.

Donald Trump, între respectarea valorilor americane şi 110 miliarde de dolari

Luni, procurorii turci urmau să audieze 28 de persoane din staff-ul Consulatului Arabiei Saudite din Istanbul în legătură cu moartea lui Khashoggi. Personajele-cheie, în frunte cu consulul general Mohammad al-Otaibi, s-au întors deja la Riyadh, iar angajaţii turci ai consulatului au povestit deja că primiseră liber în ziua asasinatului. Oricum, din dezvăluirile făcute de presa din Turcia, este evident că turcii cunosc toate detaliile, iar găsirea cadavrului tranşat este doar o chestiune de timp şi va provoca un puternic val de emoţie şi indignare în întreaga lume.

Preşedintele american Donald Trump este una dintre personalităţile internaţionale care sunt puse cel mai mult în dificultate de asasinarea lui Khashoggi, deoarece a mers până acum pe mâna saudiţilor, încercând să salveze contractele de achiziţii de armament, în valoare de 110 miliarde de dolari, cu care se laudă de când s-a întors anul trecut, din vizita oficială de la Riyadh. În ultima sa declaraţie, făcută sâmbătă la un miting electoral din Nevada, acesta a declarat că aşteaptă mai multe detalii de la Arabia Saudită şi va decide apoi o reacţie, după o dezbatere în Congres. 

 

Citește și: