Silviu Bănilă
435 vizualizări 18 apr 2018

Coloana fracturată, semne de tortură prin electrocutare, asfixiere, răni cauzate de cuţit şi viol - prin toate aceste chinuri a trecut un antreprenor considerat „Elon Musk al Rusiei”, în custodia autorităţilor.

Valery Pshenichny, în vârstă de 56 de ani, a fost încarcerat în ianuarie, în urma unei acuzaţii privind o schemă frauduloasă de 100 milioane ruble. Autorităţile l-au acuzat pe afacerist de implicarea într-un contract de apărare, care viza construcţia unor modele tridimensionale de submarine, scrie independent.co.uk.

Trei săptămâni mai târziu, cadavrul său a fost găsit atârnând de o frânghie improvizată, în timp ce acesta se afla încarcerat în celula închisorii din St. Petersburg.

Autorităţile închisorii au insistat iniţial că este vorba de o sinucidere, dar prietenii antreprenorului au susţinut contrariul. În mod surprinzător, organele de stat au demarat o anchetă pentru moarte suspectă şi au colectat probe ADN de la gardienii închisorii în care a murit Pshenichny.

Brutalitatea cazului i-a determinat pe unii critici ai Kremlinului să rememoreze decesul suspect al avocatului Sergei Magnitsky, survenit în noiembrie 2009. Avocatul a solicitat o reformă fiscală TVA, dar a sfârşit prin a fi încarcerat pentru „problemele cauzate”. Bărbatul a murit înaintea procesului, în timp ce se afla în custodia autorităţilor, după ce a acuzat o durere îngrozitoare şi i s-a negat ajutorul medical.

Şeful lui Magnitsky, miliardarul Bill Bowder, aflat în exil, a acuzat mai mulţi oficiali de rang înalt din guvernul rus că ar fi direct responsabili de moartea avocatului. Ca şi în cazul lui Sergei Magnitsky, problemele lui Pshenichny au început când l-a acuzat pe un asociat de fraudă. Pshenichny a considerat că fostul său partenerul de business, Andrei Petrov, fură banii companiei. A urmat un proces şi o arestare, dar Petrov a reuşit să întoarcă situaţia în favoarea lui şi Pshenichny a fost acuzat de fraudă şi „umflarea” costurilor unui contract de apărare.

Prietenii l-au supranumit pe inventator un „Elon Musk al Rusiei”. Munca sa în domeniul modelării 3D a fost revoluţionară şi avea impact în reparaţiile de la distanţă asupra submarinelor.

Potrivit avocatului Larissa Fon-Arev, antreprenorul a primit semnale despre posibilul său deces în închisoare. Când anchetatorii guvernamentali au ajuns la casa sa, în data de 16 ianuarie, pentru o percheziţie, au fost însoţiţi de agenţii serviciilor de securitate. „L-au rugat să se uite bine la costumele din şifonier. I s-a spus că nu va mai avea nevoie de ele şi să păstreze unul pentru când va ajunge în sicriu”.

Înainte de moartea sa suspectă, Pshenichny i-a transmis o scrisoare soţiei sale, Natalya, indicând faptul că este victima unei înscenări de proporţii. „Să nu plăteşti nimic”, a avertizat-o acesta pe femeie.

Fon-Arev a declarat că speră într-o clarificare din partea autorităţilor, care să ducă la eventuale condamnări, să se facă dreptate pentru familia lui Pshenichny. „Decesul său a survenit într-o instituţie guvernamentală închisă, clientul meu fiind fără apărare în faţa statului, care ar fi trebuit să-l protejeze. Nu vreau să
mă gândesc că nu va fi o investigaţie şi un proces”, a mai spus avocata.

Citește și: