Ana Petrescu
448 vizualizări 23 mai 2019

„În şedinţa de Guvern de astăzi (joi - n.r.) îmbunătăţim Fondul de Dezvoltare şi Investiţii preluând propuneri din teritoriu. În doar 20 de zile au fost depuse 1.000 de cereri finanţare. Extindem acest program. Pentru că România are nevoie de infrastructură modernă includem în domeniul principal al fondului şi finanţarea pentru aeroporturi. Simplificăm procedura de solicitare a finanţării pentru că ne dorim mai multă eficienţă în realizarea proiectelor. Astfel, eliminăm autorizaţia de construcţie din lista documentelor necesare la depunerea dosarului de solicitare a finanţării. Pentru a nu exista confuzii fac precizarea că acest document va fi în continuare obligatoriu pentru începerea proiectului de construcţie”, a afirmat Viorica Dăncilă, la începutul şedinţei de Guvern.

Premierul a adăugat actul normativ prevede şi instituirea unui mecanism pentru simplificarea procedurilor penru fondurile sau societăţile de investiţii, astfel încât acestea să poată participa la proiecte în regim de parteneriat public-privat.

„Reglementăm modul de implicare a fondurilor sau societăţilor de investiţii, inclusiv a fondului de admininistrare privat care doresc să participe în parteneriat public privat la realizarea proiectelor strategice. Instituim un mecanism simplu prin care fondurile sau societăţile de investiţii vor transmite scrisori de intenţie către Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză până la aprobarea studiului de fezabilitate”, a completat şeful Executivului.

„Pentru a finanţa cât mai multe proiecte, vor fi eligibile şi alte cheltuieli cum ar fi cele cu utilităţile, cele de proiectare, studiile de fezabilitate sau expertizele tehnice. Aşa cum am mai subliniat, 2019 este pentru guvern anul investiţiilor pe care dorim să le realizăm atât din fonduri de la buget, fonduri europene cât şi prin finanţare privată. În acest scop reglementăm modul de implicare a fondurilor sau societăţilor de investiţii, inclusiv a fondului de pensie administrate privat care doresc să participe în parteneriat public privat la realizarea proiectelor strategice”, a completat premierul.

Ea a adăugat actul normativ prevede şi instituirea unui mecanism pentru simplificarea procedurilor penru fondurile sau societăţile de investiţii, astfel încât acestea să poată participa la proiecte în regim de parteneriat public-privat.

„Am avut discuţii cu fondurile internaţionale de investiţii care au un mare interes pentru a finanţa astfel de proiecte. Instituim un mecanism simplu prin care fondurile sau societăţile de investiţii vor transmite Comisiei Naţionale de Strategie şi Prognoză scrisori de intenţie cu privire la finanţarea unor proiecte până la aprobarea studiului de fundamentare. Prin aceste modificări vom asigura surse financiare suplimentare, pentru realizarea proiectelor în parteneriat public privat”, a completat şeful Executivului.

 

Citește și: