Gandul.info
Gabriel Pecheanu
2149 vizualizări 17 nov 2017

”La preluarea mandatului s-a spus că o să capotăm la sfârşitul lui august, că nu o să mai avem bani de salarii. Apoi toată lumea ne-a recomandat să fim mai blânzi cu anumiţi operatori economici, că va veni şi răzbunarea. ROBOR-ul nu avea cum să mai scadă. A atins un minim istoric ROBOR-ul în România. Nu avea decât să crească. Ce se întâmplă pe segmentul bancar, eu cred că puteţi să-l întrebaţi foarte bine pe domnul guvernator al BNR, domnia sa coordonând şi trebuind, cel puţin teoretic, să aibă grijă de aceste fluctuaţii”, a declarat Mihai Tudose.

ROBOR la trei luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor în lei cu dobânda variabilă, a crescut din nou, vineri, la 2,18% - un maxim al ultimilor trei ani, iar la celelalte scadenţe (de la overnight la 12 luni) a avut creşteri pe linie, arată datele Băncii Naţionale a României (BNR).

Indicele la şase luni, utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare, s-a majorat la 2,29%, de la 2,19% cât fusese cotat joi, 16 noiembrie.

ROBOR la nouă luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase de către băncile comerciale de la alte bănci comerciale pentru o perioadă de nouă luni, a crescut la 2,31%, de la 2,22%.
La începutul acestui an, ROBOR la trei luni era cotat la 0,87%, iar din septembrie a început să urce, trecând pragul de 1%, apoi în 15 noiembrie a trecut şi pragul de 2%.
 

Citește și: