Dorin Oancea
1270 vizualizări 3 dec 2018

Metrorex a precizat, la solicitarea MEDIAFAX, că după expirarea contractului de asociere în participaţiune dintre Metrorex şi Sindomet Servcom, la data de 26.09.2018, urmează preluarea spaţiilor comerciale de la Sindomet Servcom, precum şi efectuarea unui studiu de piaţă în vederea stabilirii preţului de pornire pe metru pătrat pentru licitaţia publică şi stabilirea criteriilor tehnice de funcţionare.

Spaţiile vor fi închiriate prin procedură de licitaţie publică.

Metrorex a luat săptămâna trecută decizia întreruperii utilităţilor către spaţiile comerciale din incinta staţiilor de metrou. Sindomet a refuzat să se conformeze obligaţiilor ce decurg din această situaţie, continuând să menţină valabile contractele de închiriere fără acordul Metrorex, a precizat compania, care a sesizat instituţiile abilitate (Poliţia Metrou, primării de sectoare) şi a formulat o acţiune la Tribunalul Bucureşti.

În data de 28 noiembrie 2018, la solicitarea Asociaţiei Comercianţilor de la Metrou, Judecătoria Sectorului 1, printr-o Ordonanţă Preşedinţială, emisă fără citarea Metrorex şi posibilitatea de formulare a apărărilor, a obligat societatea să reia furnizarea utilităţilor. Metrorex a luat cunoştinţă de această Ordonanţă joi şi s-a conformat, prin reconectarea spaţiilor la utilităţi.

 

 

Metrorex a precizat că va ataca cu apel Ordonanţa Judecătoriei Sector 1 în termenul legal de 5 zile de la comunicare.

La metrou sunt 331 de spaţii comerciale, cu o suprafaţă totală de 5.900 de metri pătraţi.

La jumătatea lunii noiembrie ministerul demisionar al Transporturilor, Lucian Şova, spunea că miza reală a conflictului de muncă care are loc în prezent la Metrorex este contractul de exploatare a spaţiilor comerciale de către sindicate.

 

 

AGA de la Metrorex a decis evacuarea spaţiilor şi declanşarea unei proceduri competitive pentru ocuparea spaţiilor comerciale, dar comercianţii nu au părăsit spaţiile. ”Vor fi notificaţi pentru sistarea utilităţilor”, a spus la jumătatea lunii noiembrie Şova. Conform lui Şova, veniturile din exploatarea spaţiilor au fost de 2,8 milioane lei în 2016, din care administraţia a primit 700.000 de lei, de 2,9 milioane lei în 2016, din care 734 milioane lei pentru administraţie, de 3 milioane de lei în 2017, din care 796.000 de lei pentru administraţie şi de 2,376 milioane lei în acest an, din care 855.000 de lei pentru administraţie. Comercianţii au plătit 495 de lei/an/metru pătrat în 2015, 500 de lei/mp/am în 2016, 529 de lei/mp/an în 2017 şi 409 lei/mp/an în 2018.

 

 

Citește și: