Ciprian Nedelcu
3416 vizualizări 8 aug 2018

Neatenţia contabililor angajaţi la firmele din Iaşi devine proverbială. Firma Servicii Publice SA Iaşi este a doua societate care a virat peste 100.000 de lei în contul unei persoane fizice, în locul furnizorului de combustibil. Acum, firma încearcă să-şi îşi recupereze banii.

SC Servicii Publice SA Iaşi a dat în judecată două bănci după ce a făcut în mod greşit plata unei facturi către un furnizor de combustibil. Astfel, suma de 125.450,25 lei a ajuns în contul unei persoane din judeţul Argeş, care a scos banii, mulţumind soartei sau Sfintei Parascheva pentru ajutorul nesperat.

Astfel, SC Servicii Publice SA Iaşi a chemat în judecată două instituţii bancare şi le-a cerut magistraţilor din cadrul Judecătoriei Iaşi să oblige băncile, în solidar, la restituirea sumei de 125.450,25 lei, cu titlu de daune.

”Pentru luna septembrie a anului 2016, furnizorul de combustibil cu care avem contract a emis o factură fiscală pe 30 septembrie 2016, în valoare totală de 125.450,25 lei, cu termen de scadenţă în 30 de zile de la emitere. Pe 7 octombrie 2016, pe numărul nostru de fax am primit o înştiinţare scrisă din partea furnizorului conform căreia, începând cu data de 3 octombrie 2016, plata facturilor emise în temeiul contractelor în derulare se va face în noul cont, indicat în respectiva adresă. Pe 10 octombrie 2016, am achitat factura ce fusese emisă pe 30 septembrie în contul indicat prin adresa primită”, au arătat reprezentanţii SC Servicii Publice SA în faţa instanţei.

După 10 zile, compania a fost notificată electronic de furnizorul de combustibil să plătească factura, pentru a evita neacceptarea cardurilor în staţiile de distribuţie. Furnizorul de combustibil nu-şi primise banii.

Compania ieşeană a cerut celor două bănci prin care achitase factura returnarea sumei de 125.451,25 lei, dar solicitarea a fost respinsă. Ambele efectuaseră transferul pe baza datelor scrise pe ordinul de plată şi nu au obligaţia de a verifica în fapt corespondenţa între numele beneficiarului şi contul indicat de plătitor.

SC Servicii Publice SA s-a adresat instanţei, în speranţa că îşi va recupera banii. Beneficiarul contului în care fuseseră viraţi banii ar fi un bărbat din judeţul Argeş, Ionuţ B., care i-a transferat imediat în alte conturi sau i-a cheltuit.

Judecătoria Iaşi a respins cererea firmei din Iaşi, considerând că băncile nu au nici o vină. Servicii Publice SA a contestat decizia, procesul fiind acum pe rolul Tribunalului Iaşi, cu termen pe 12 septembrie 2018. De asemenea, reprezentanţii firmei din subordinea municipalităţii ieşene au formulat o plângere penală la Poliţie pe numele beneficiarului contului respectiv.

„A fost formulată o plângere penală, iar aceasta a ajuns la Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) Bucureşti”, a confirmat corespondentului Mediafax Anca Vîjiac, purtător de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Iaşi.

La începutul lunii august, o altă firmă din Iaşi, Salubris SA, a îmbogăţit un român din greşeală. Reprezentanţii firmei au virat peste 100.000 de lei în contul unei persoane fizice, în locul furnizorului de combustibil. Şi în acest caz, a fost sesizată instanţa împotriva băncii prin care s-a făcut plata, dar - din aceleaşi motive - cererea SC Salubris SA a fost respinsă. Şi apelul lor a ajuns pe rolul Tribunalului Iaşi.

 

Citește și: