12715 vizualizări 20 apr 2018

Conform calculelor BNR, DAE plafonată va fi între 6,57% şi 40,96% în funcţie de tipul creditului şi de moneda de acordare.

Banca Naţională nu susţine forma proiectului de lege a plafonării dobânzilor care are ca punct de plecare dobânda-cheie a BNR şi propune ca limitarea dobânzilor anuale efective (DAE) să se realizeze luând în calcul dobânzile medii din piaţă, potrivit scrisorii semnate de Mugur Isă­rescu şi transmisă lui Marius Budăi, pre­şedintele Co­­misiei pentru buget, finanţe şi bănci din Camera Deputaţilor.

Totodată, BNR susţine că plafonarea dobânzilor trebuie să se diferenţieze pe tipuri de credite şi pe valute. Potrivit metodologiei propuse de BNR, DAE ar urma să varieze între 6,57% şi 40,96% în funcţie de tipul creditului şi de moneda de acordare.

Calculele BNR au vizat doar băncile, însă legea propusă de deputatul Daniel Zamfir se aplică şi IFN-urilor. Proiectului de lege care a trecut de Senat prevede ca DAE să nu depăşească de 2,5 ori dobânda de referinţă a BNR, respectiv 5,6% în prezent, în cazul creditelor ipotecare, şi 18% în cazul creditelor de consum în lei.

„Metodologia este derivată din meto­do­­­­lo­gii ale altor state europene cu tradiţie în­­delun­ga­­tă în activitatea de creditare, (Fran­ţa, Italia) şi este adap­­tată la specificul bancar româ­nesc“, potrivit BNR.

CITESTE CONTINUAREA ÎN ZF

 

Citește și: