Departamentul Economic
2205 vizualizări 4 nov 2018

Ministrul Finanţelor Publice Eugen Orlando Teodorovici recunoaşte într-un mesaj pe Facebook că Guvernul PSD-ALDE plăteşte datoria externă din fonduri europene, dar nu afirmă că nu este nimic ilegal, iar cei care îi acuză nu cunosc mecanismele economice.

”Lupta politică nu mai are nicio legătură cu realitatea sau cu profesionalismul celor care au impresia că înţeleg peste noapte iţele finanţelor sau ale economiei. Este, deopotrivă, amuzant şi aberant să vezi cum măsuri luate la un moment dat de Guvernul României, într-adevăr, cu acordul Comisiei Europene (dar nu cu un singur Comisar al politicii regionale !) şi nu doar de România, măsuri care au condus la cel mai mare progres în utilizarea fondurilor europene începând cu anul 2013, sunt astăzi prezentate de politicieni, mai degrabă ignoranţi, ca să nu spun rău intenţionaţi, drept minciuni sau bombe,” scrie Eugen Teodorovici, pe Facebook.

Arătându-şi disponibilitatea de a explica situaţia celor care nu o înţeleg - dar, evident, fără să o facă - ministrul de Finanţe susţine că toate aceste măsuri au fost luate în deplină conformitate cu regulamentele europene.

”Sigur, chiar dacă unii abia acum au aflat, după mai mult de 4 ani, sunt oricând dispus să ofer explicaţii!,” continuă Teodorovici. ”Observ că pseudo-specialişti sau aşa zişi politicieni, pentru că despre economişti adevăraţi nu poate fi vorba în acest context... fac aprecieri bombastice cu privire la reducerea finanţării proiectelor de investiţii prin achitarea datoriei externe a ţării din fonduri europene. Repet: sunt oricând dispus să ofer explicaţii suplimentare acelora care dovedesc, ori de câte ori fac afirmaţii publice, că nu au capacitatea de a înţelege nici mecanismele legate de finanţarea europeană, nici de rambursarea împrumuturilor externe.”

Eugen Teodorovici răspunde prin mesajul său acuzaţiilor aduse de liberalul Florin Cîţu pe aceeaşi reţea de socializare, un de s-au mutat acum toate dezbaterile politice.

”Bombă: Datoria externă plătită din fonduri europene şi nu din creşterea economică trâmbiţată de PSD+ALDE! Iar i-am prins. Liviu Dragnea, guvernele lui, împreună cu toate trompetele PSD ne-au ascuns un fapt deosebit de grav. PSD+ALDE, la unison, înjură UE de doi ani de zile. Tot ce este capital străin sau are legătură cu UE este înfierat cu mândrie proletară. Dar ne-au ascuns ceva. Ne-au ascuns că o parte importantă a datoriei externe a statului român a fost plătită exclusiv din fonduri UE. Bombă, nu!? Hoţii ăştia, au luat bani din fonduri europene şi au plătit împrumuturile la BEI şi BERD. Nu încercaţi să înţelegeţi pentru că nicio ţara membră nu a mai făcut asta până acum. Să fie clar pentru toată lumea. De dimineaţă până seară, înjură UE, în timp ce, pe şest, se milogesc de oficialii UE să le dea bani gratis să poată să-şi plătească datoriile,” a scris Florin Cîţu, sâmbătă, într-o postare pe Facebook.

”Acest ministru minte pe toată lumea. Îi minte pe cetăţenii acestei ţări, dar şi pe cei de la Comisia Europeană, de la care cerşeşte bani să-şi acopere găurile la buget,” revine Cîţu, tot pe Facebook, după replica lui Toedorovici şi adaugă încă un exemplu:

”Atunci când aşa zisul ministru al Finanţelor vă contrazice sau spune că nu aveţi dreptate, aduceţi-i aminte acest lucru:

- Pe 16 octombrie 2018, semna şi trimitea un document oficial către Comisia Europeană şi Consiliul UE, în care prezenta măsurile luate de guvernul României pentru a reduce deficitul structural - neaplicarea legii salarizării.

- Pe 20 octombrie 2018, patru zile mai târziu, încerca din greu să convingă o Românie întreagă că guvernul nu a luat o astfel de decizie (chiar si cu documentul semnat de el pe masă). Ăsta da, tupeu de... ”

Vineri, comisarul european pentru politică regională Corina Creţu - menţionat ironic şi în mesajul lui Teodorovici - se plângea că nu înţelege de ce a fost acuzată că ar fi ”vândută intereselor străine”, în condiţiile în care a făcut eforturi pentru a prelua pe fonduri europene toate creditele pe care România le avea de plătit către BEI şi BERD.

”Jignirile pornite ca la un semnal la adresa mea şi mai ales atacurile la adresa Uniunii Europene, injuriile prin care sunt acuzată că sunt vândută intereselor străine, în condiţiile în care toţi ştiu câte eforturi am făcut preluând pe fonduri europene toate creditele României pe care le avea de plătit către Banca Europeană de Investiţii şi Banca Europeană de Dezvoltare, salariile funcţionarilor din România care lucrează pe fonduri europene, văzând zeci de proiecte care nu s-au terminat la timp şi pentru care statul pierdea aproximativ 3 miliarde de euro, sincer, toate acestea mă lasă fără cuvinte,” scria Corina Creţu, pe pagina sa de Facebook.

 

Citește și: