4543 vizualizări duminică, 12:11

„Eliminarea facilităţilor fiscale pentru IT-işti ar fi o imensă prostie cu efect economic net negativ:

1. Ar muta în buzunarul statului nişte bani care altfel rămân în economia privată. ITiştii cheltuiesc acei bani (pe care i-ar lua statul) pe servicii şi bunuri susţinând alte industrii. Statul pe de altă parte face ce-aţi văzut în reportajele Recorder despre PNDL.

2. Ar lovi în competitivitatea unei industrii unde costul principal este cel cu forţa de muncă. Asta înseamnă mai puţine centre de dezvoltare deschise în România, relocări, locuri de muncă lipsă.

3. Ar însemna mai multă emigrare decât acum ("brain drain"). Locurile de muncă din Vest devin şi mai atractive prin comparaţie.

Efectul net ar fi mai puţini bani pentru bugetul de stat (deci exact invers decât cel urmărit) şi mai puţini bani în economia privată.

De ce am vrea să luăm tesla şi să ne lovim în felul ăsta?", a scris, pe Facebook, preşedintele Comisiei pentru tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor din Camera Deputaţilor, deputatul USR Cătălin Drulă.

Reacţia vine după ce preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat, sâmbătă, la Mediaş, că nu i se pare normal ca cei care lucrează în IT să fie scutiţi de plata impozitului pe venit. „Orice venit trebuie impozitat. Nu poţi să creezi facilităţi fiscale care îmbracă forma unor privilegii”, a spus Orban.

„Mie nu mi se pare normal ca IT-iştii să fie scutiţi de plata impozitului pe venit. IT-iştii câştigă cel mai bine în România. A fost o perioadă în care să stimulezi, ca oamenii să se ducă spre zona de IT, acuma nu mi se pare normal, vă spun sincer. De ce? Păi un angajat dintr-o forjă sau un şofer de TIR care muncesc în condiţii extrem de grele trebuie să plătească impozit pe venit şi altul care încasează venituri semnificative şi altul care încasează venituri dintr-o muncă mai mult intelectuală, mentală fără discuţie, de ce să nu plătească impozit? Neutralitatea fiscală e un principiu fundamental. Orice venit trebuie impozitat”, a spus Orban.

Potrivit acestuia, nu pot fi create „facilităţi fiscale care îmbracă forma unor privilegii".

Foto: Hepta

Citește și: