Departamentul Economic
1743 vizualizări 17 ian 2019

Premierul Viorica Dăncilă a reproşat joi întârzierea cu care a fost informată legat de situaţia de la Complexul Energetic Oltenia, spunând că aşteaptă o analiză şi nimeni nu se poate juca cu independenţa energetică a ţării.

"Mi s-a adus la cunoştinţă ieri cu nepermisă şi suspectă întârziere situaţia de la Complexul Energetic Oltenia,” a declarat Dăncilă, la începutul şedinţei de guvern. ”Am analizat ce măsuri pot fi luate. Ne preocupă situaţia de la complex şi funcţionarea sistemului energetic. Am dispus următoarele măsuri: să fie prezentată de urgentă situaţie a stocurilor de cărbune, comparativ cu anul trecut. O analiză detaliată a situaţiei minerilor, a veniturilor şi a condiţiilor de lucru."

Viorica Dăncilă avertizează că nimeni nu se poate juca cu independenţa energetică a ţării şi a trimis Corpul de control la Târgu Jiu..

"Corpul de control o să înceapă în această dimineaţă un control,” a precizat premierul. ”Am solicitat ministrului Energiei să meargă la Târgu Jiu astăzi să discute cu oamenii şi să găsească soluţii. Am solicitat în această dimineaţă tuturor structurilor de siguranţă naţională informaţii legate de această situaţie extrem de gravă şi verificarea celor apărute în spaţiul public privind achiziţiile de energie la preţuri mari (...) Nimeni, absolut nimeni nu se poate juca cu independenţa enegetică a ţării."

”Din dispoziţia doamnei Viorica Dăncilă, prim-ministrul Guvernului României, începând cu data de 17.01.2019, Corpul de control al primului-ministru a declanşat un control la societatea Complexul Energetic Oltenia - S.A.. Obiectivele controlului constau în verificarea respectării prevederilor legale privind regulile de guvernanţă corporativă, modului de stabilire şi acordare a drepturilor de natură salarială pentru personalul societăţii Complexul Energetic Oltenia - S.A., respectarea normelor de sănătate şi securitate în muncă la nivelul acestei entităţi, exploatarea resurselor minerale şi constituirea stocurilor, realizarea programelor anuale de investiţii şi dezvoltare,” a transmis Guvernul, într-un comunicat de presă.

În 2018, Corpul de control a mai verificat situaţia de la CE Oltenia pentru mai multe aspecte:

- încheierea de către societatea Complexul Energetic Oltenia S.A. a unui contract de transfer al activului Unităţii Miniere de Carieră Berbeşti către societatea Centrala Electrică de Termoficare Govora S.A. Râmnicu Vâlcea;

- preluarea de către societatea Electrocentrale Grup S.A. a datoriei societăţii Termoelectrica S.A. faţă de societatea Complex Energetic Oltenia S.A;

- respectarea de către societatea Complex Energetic Oltenia S.A. a prevederilor legale cu privire la angajarea şi plata cheltuielilor de sponsorizare şi a altor cheltuieli de finanţare a unor activităţi sportive”.

Acţiuni de control ce au vizat primele două obiective enunţate mai sus au fost finalizate, iar concluziile rezultate au fost comunicate instituţiilor abilitate. De asemenea, au fost sesizate organele de urmărire penală pentru verificări şi măsuri potrivit competenţelor, a mai transmis Executivul.

Un grup de producţie al Termocentralei de la Rovinari, care aparţine Complexului Energetic Oltenia, a fost oprit joi dimineaţa, în a şasea zi de grevă a minerilor.

”Dacă nu va reluată livrarea cu cărbune, şi celelalte două grupuri ar putea fi închise”, avertizează Sorin Boza, managerul CE Oltenia. Ppaguba pentru o zi în care nu funcţionează grupurile energetice ar fi de aproximativ 15 milioane de lei.

De şase zile, salariaţii din cariere refuză să intre la lucru, dacă nu vor primi 1.000 de lei în plus la salariu.

”Există riscul să se închidă şi celalalte grupuri, pentru că stocul este aproape inexistent la ora aceasta. S-a închis un grup, sperăm că se va debloca situaţia astăzi. Am înţeles că e vorba să fie o întâlnire la ora 12.00. Starea de nemulţumire persistă şi trebuie făcut neapărat ceva, să dăm drumul la livrarea de cărbune," a declarat Gabriel Căldăruşe, preşedintele Sindicatului Mine-Energie Oltenia.

Ministrul Energiei Anton Anton şi secretarul de stat Doru Vişan s-au întâlnit la sediul Prefecturii din Târgu Jiu cu minerii grevişti de la Complexul Energetic Oltenia.

Joi, la ora 10.00, consumul de energie în România era de 9.024 MW, iar producţia de 7.609 MW, cu un import de 1.420 MW. Energia era produsă astfel:

- 27,1% în generatoare pe bază de hidrocarburi;

- 21,48%, în hidrocentrale;

- 21,35%, în centrale pe bază de cărbune;

- 17,58%, în centrala nucleară

- 8,12% de centrale eoliene.

Pe piaţa angro de energie, electricitatea se tranzacţiona miercuri, pentru joi, 17 ianuarie, la preţuri cuprinse între 271 de lei/MWh şi 650 de lei/MWh. Cea mai scumpă energie este în intervalul 7:00-20:00, când preţul depăşeşte 600 de lei/MWh. Neobişnuit este că au apărut preţuri record, de peste 650 de lei/MWh, chiar şi pentru intervalele orare cu consum redus de electricitate, cum este cel dintre 11.00 – 15.00.

Miercuri, Tribunalul Gorj a decis că greva minerilor olteni este ilegală şi a dispus reluarea lucrului, însă aceştia refuză să se conformeze. CE Oltenia avertizează cu consecinţe dure, dacă protestul va continua.

”Conform prevederilor Legii nr. 62/2011 a dialogului social, riscurile/consecinţele participării la o grevă nelegală sunt:

- sancţiune disciplinară, inclusiv prin concediere;

- răspunderea pentru prejudiciul produs angajatorului, prin solicitarea de despăgubiri nu numai de la organizatorii grevei, dar şi de la simplii participanţi la aceasta;

- sancţiuni contraventionale sau penale, în cazuri grave, când greva este continuată prin violenţă, când salariaţii recurg la blocarea drumurilor, etc.

Precizam că, în această perioadă, preţul pe piaţa de echilibrare pe care trebuie să îl plătească C.E. Oltenia pentru compensarea energiei nelivrate este la un nivel deosebit de ridicat. În aceste condiţii, paguba adusă societăţii pentru nefuncţionarea grupurilor energetice, ca urmare a nerespectării hotărarii instanţei de judecată, poate depăşi zilnic suma de cca 15 milioane lei.

Totodată, pagubele pe care C.E. Oltenia le va înregistra în instalaţiile termocentralelor ca urmare a nepornirii si, respectiv, neasigurarii aburului tehnologic pentru grupurile repornite din stare rece, vor fi aditionate la cele reprezentand cantităţile nelivrate de energie electrică.

Conducerea CE Oltenia transmite către salariaţii protestatari un apel la înţelegere, resposabilitate şi raţionament.

Fostul preşedinte Traian Băsescu este revoltat că un grup energetic poate fi oprit în plină iarnă din cauza lipsei cărbunelui, iar premierul se interesează de situaţie abia în ianuarie.

”Era greu de imaginat că, în iarna anului 2018, un mare complex energetic cum este cel de la Rovinari ar putea trece la reducerea producţiei de energie electrică prin oprirea unui grup energetic, urmare a lipsei cărbunelui din depozite,” scrie Băsescu pe Facebook. ”Mai mult, alte două grupuri ale centralei de la Rovinari sunt pe punctul de a fi oprite tot din lipsa cărbunelui în depozite. Doamna Dăncilă informează poporul că a cerut să fie informată asupra stocurilor de cărbune aflate la Complexul Energetic Oltenia. Ce ridicol... despre stocuri, doamna premier trebuia să se informeze în septembrie şi octombrie 2018.”

Fostul preşedinte cere demiterea celor responsabili cu aprovizionarea cu cărbune.

”Oare cât de nepăsător, prost sau sabotor poate fi un ministru al Energiei sau un director general, care nu veghează la formarea stocurilor de cărbune pentru iarnă, când în subordinea aceluiaşi ministru sau în subordinea aceluiaşi director general al Complexului Energetic Oltenia, se află şi exploatarea de cărbune şi producerea de energie electrică. Afară din funcţii incompetenţilor!”

Purtătorul de cuvânt al PNL Ionel Dancă atrage atenţia că Guvernul are pe masă soluţia pentru situaţia de la CE Oltenia: anularea OUG pentru ”taxa pe lăcomie”.

”Soluţia pentru situaţia de criză din energie şi reluarea producţiei de energie la Complexul Energetic Oltenia este pe masa Guvernului şi poate fi adoptată în prima şedinţă de guvern. Trebuie abrogată imediat Ordonanţa de Urgenţă 114/2018 şi anulată taxa de 2% pe cifra de afaceri pentru companiile energetice. Astfel, Complexul Energetic Oltenia ar avea resurse pentru a majora salariile minerilor cu 20% şi ar putea fi reluată producţia de energie,” susţine Dancă.

”Analfabeţii economici de la PSD şi ALDE trebuie să înţeleagă că orice nouă taxa pusă în cârca unor companii are efecte, atât pentru consumatori, cât şi pentru angajaţi.”

 

Citește și: