Alina Botezatu
538 vizualizări 18 apr 2019

„Săptămâna viitoare, va fi lansat pe piaţă produsul instant payment, plăţile instant”, a afirmat Radu Graţian Gheţea, în cadrul conferinţei „Romanian Financial Conference”. Astfel, „o plată de sub 50.000 de lei poate ajunge de la un client la alt client în câteva secunde”, a subliniat preşedintele CA al celei de-a şaptea bănci din România, în funcţie de valoarea activelor.

„O să vedem luni, când va fi lansat produsul, câte de multe secunde vor fi necesare, pentru ca o plată de sub 50.000 de lei să ajungă de la un client la altul, fie că este vorba de un client persoană fizică - şi ordonator şi, de partea cealaltă, beneficiar - fie că este vorba clienţi persoane juridice”, a precizat Gheţea.

Preşedintele CA al CEC Bank a menţionat că, de exemplu, acest serviciu îi poate ajuta pe aceia care uită să-şi plătească o factură şi îşi aduc aminte după ora 15:00 sau 14:00, în funcţie de când se închide ziua bancară pentru fiecare bancă.

„Este un produs nou care a fost lansat în câteva ţări europene, în ultima perioadă. Germania a intrat în vara anului trecut, deci nu suntem foarte departe. Au mai intrat câteva ţări nordice. Noi avem, în prezent, certitudinea că două bănci vor face acest pas săptămâna viitoare şi că mai sunt alte câteva bănci care vor intra, în sistem, pe măsură ce îşi pun la punct tehnologia sau sistemele informatice”, a menţionat Gheţea.

Reprezentantul CEC Bank crede că acest produs va avea un „mare impact”. „Se vorbeşte şi de posibilitatea, într-un viitor apropiat, să putem face astfel de plăţi instant, fără să utilizăm IBAN-ul”, a precizat Gheţea, care a participat la formarea acestui sistem în România.

„Acum se vorbeşte despre posibilitatea să poţi face o plată, cunoscând numai numărul de telefon mobil al beneficiarului”, a detaliat Gheţea.

Raluca Micu, şef serviciu în cadrul Direcţiei Monitorizare a infrastructurii pieţei financiare şi a plăţilor din Banca Naţională a României (BNR), a menţionat că instituţia sprijinit demersurile comunităţii bancare de a realiza aceste plăţi.

„Am fost implicaţi încă de la începutul creării acestei scheme şi adăugarea acestor noi funcţionalităţi în cadrul sistemelor de plăţi. Într-adevăr, este un mare beneficiu adus consumatorilor să se efectueze plăţi interbancare în mai puţin de 10 secunde, inclusiv în afara orarului de funcţionare. Acum este foarte clar că aplicaţiile de plată, pe care instituţiile de credit le oferă, au această facilitate pentru conturile pe care clientul le are la acea instituţie”, a detaliat Micu.

Şeful Direcţiei Monitorizare a infrastructurii pieţei financiare şi a plăţilor din BNR a menţionat că instituţia o observat, pentru plăţi, „o creştere cu peste 50% a volumului de operaţiuni de plată desfăşurate prin dispozitive electronice”.

„Aici vorbim de telefoane mobile, ceasuri, aplicaţii, nu doar carduri. Aici este clar că tendinţa populaţiei este de a utiliza astfel de instrumente pentru efecutarea plăţilor. Într-adevăr, se remarcă, în ultimii ani şi o reducere a numărului de ATM-uri - nu este o scădere foarte mare, dar există această tendinţă. În schimb, avem, îmbucurător, creşterea numărului de POS-uri, peste 10% - înseamnă că infrastructura pentru plăţi se construieşte. Atunci se creează premisele creşterii utilizării instrumentelor electronice”, a detaliat Micu.

Şeful din BNR a subliniat că instituţia îşi doreşte o colaborare cât mai apropiată „atât cu comunitatea bancară, cât şi cu ceilalţi prestatori de servicii de plată”.

„Încurajăm să se dezvolte cât mai multe astfel de soluţii, încurajăm să se vină către noi, către banca centrală, să fie considerată banca centrală un partener în tot acest demers şi să vedem împreună cum putem să mergem şi să dezvoltăm astfel de soluţii, astfel încât ele să funcţioneze într-un mod sigur şi să nu afecteze încrederea populaţiei în instrumente şi în plăţi, în general”, a completat Micu.

Reprezentantul BNR a menţionat că, la nivel european, peste 2.000 de prestatori de servicii de plată s-au înrolat în schema de plăţi instant în euro.

Introducerea plăţilor instant a fost anunţată de la finele anului trecut, dar Transfond, compania care gestionează sistemul de plăţi, a menţionat că, deşi tehnologia era gata, la nivelul lor, încă trebuie testată la nivelul sistemului bancar.

 

Citește și: