Gilda Popa
1374 vizualizări 10 sep 2018

După ce Organizaţia Mondială a Sănătăţii a declarat stresul drept epidemia secolului 21, mai multe studii au scos la iveală pierderile uriaşe pe care le au companiile din cauza fluctuaţiilor de productivitate determinate de odihna insuficientă a angajaţilor. Astfel, a apărut conceptul de wellbeing la birou - adoptat pe scară largă de multinaţionale. Somnul la birou este ”the new black” în materie de reîncărcare a bateriilor la locul de muncă. Unii întreprinzători au văzut în asta chiar o oportunitate de business şi au înfiinţat, în cartierele de birouri ale centrelor urbane, locuri special amenajate pentru somnul în timpul zilei.

Stilul alert de viaţă care presupune o disponibilitate de 24 de ore din 24 şi suprasolicitarea la birou au făcut, în scurt timp, ca aceste business-uri să devină extrem de profitabile.

”Într-o stradă liniştită lângă "Silicon Roundabout", în cartierul londonez al tehnologiei din apropiere de Old Street, o femeie tânără, purtând o geacă de piele şi glisând o valiză mică, sună la uşa unui fost depozit industrial. Ea este binevenită într-o unitate din interior. În cameră, o coloană sonoră cu sunete din pădurile tropicale, iluminarea redusă - o lampă mică cu lumină intermitentă. Un anunţ în format A4 pe uşă spune: "Vă rugăm să menţineţi liniştea, în această cameră se reîncarcă bateriile", scrie wikitribune.com.

Unele companii oferă angajaţilor acest serviciu ”gratis”. MetroNaps, de exemplu, este o fabrică de scaune speciale pentru un ”pui de somn” de 20-30 de minute ("EnergyPods") care sunt proiectate special pentru birou. De la înfiinţarea sa în 2003, MetroNaps a vândut aceste mini-paturi unor companii  precum Google, Zappos, Cisco şi Procter & Gamble. Fiecare scaun se vinde cu circa 13.000 de dolari. Astăzi, în SUA, aproximativ 6% din angajatori au spaţii amenajate pentru somn la birou, în creştere cu 1% faţă de anul 2008. Mai nou, angajaţii au spaţii de dormit la Uber, Ben & Jerry's, Capital One Labs.

Potrivit Studiului de Stress Naţional 2018 publicat de Dynamic HR,  99,7% dintre angajaţii din România sunt stresaţi, suferă de stări de epuizare sau oboseală, stări deprimante sau triste, că 99% dintre aceştia sunt afectaţi de stresul emoţional, iar 97% de cel social.

 

 

 

Citește și: