Adriana Mit
2034 vizualizări 12 feb 2019

Fabrica de pantofi Rieker din oraşul Lugoj se va închide în perioada următoare. În urmă cu câteva zile, reprezentanţii companiei au notificat instituţia că vor disponibiliza toţi angajaţii, respectiv aproape 700 de persoane, a declarat, marţi, şeful Inspectoratului Teritorial de Muncă Timiş, Pavel Kasai, corespondentului Mediafax. 

“Am primit zilele acestea o notificare cu privire la o disponibilizare totală a unui număr de 663 de angajaţi. Fabrica ar urma să se închidă în perioada următoare, nu ştim care sunt motivele”, a afirmat Kasai.

Aproape 700 de oameni de la o fabrică de pantofi din Lugoj vor fi disponibilizaţi

Ionuţ Păsulă, managerul companiei, a confirmat pentru publicaţia Lugojeanul că fabrica se închide, dar nu a dat mai multe detalii şi nu a explicat nici motivul deciziei.

„Vom trimite în zilele următoare un comunicat de presă, inclusiv la dumneavoastră. Deocamdată nu comentăm nimic”, a declarat Ionuţ Păsulă.

Explicaţia companiei: Lipsa forţei de muncă şi productivitate în scădere

Compania Reiker a informat, marţi, prin intermediul unui comunicat de presă, că a luat decizia de a închide fabrica de pantofi din oraşul Lugoj, judeţul Timiş, din cauza lipsei forţei de muncă şi a productivităţii în scădere.

„Piaţa muncii este extrem de dinamică şi de competitivă în judeţul Timiş şi va fi din ce în ce mai competitivă, ceea ce face să crească din ce în ce mai mult costurile cu forţa de muncă, pe fondul luptei acerbe pentru atragerea angajaţilor. De asemenea, ne confruntăm cu lipsa forţei de muncă calificată în domeniul confecţii încălţăminte din cauza absenţei şcolilor profesionale. Cu toate că numărul actual al angajaţilor nu depăşeşte 700, rezultă o fluctuaţie foarte mare, din ce în ce mai accentuată în ultimii ani, circa 40% din angajaţi fiind noi, ceea ce duce la o scădere a calităţii produselor. Productivitatea muncii, de asemenea, este în scădere”, se arată în comunicatul semnat de managerul companie, Markus Rapp.

De asemenea, reprezentanţii companiei arată că sunt costuri mari şi în ceea ce priveşte asigurarea transportului angajaţilor, dar şi pentru plata utilităţilor.

„Aproximativ 65% din personalul angajat face naveta cu 11 autobuze din localităţile din jurul Lugojului, unele autobuze aducând angajaţii chiar şi de la 70 de kilometri, ceea ce înseamnă, de asemenea, costuri însemnate. Un alt aspect important este costul tot mai ridicat al utilităţilor, confruntându-ne cu o creştere de 35% în ultimele 3 luni. Toţi aceşti factori fac nerentabilă şi nesustenabilă producerea unei cantităţi prea mici de pantofi raportată la costurile în creştere. În consecinţă, ne vedem obligaţi să încetăm activitatea de producţie în România”, se arată în comunicat.

Reprezentaţii Reiker mai informează, cu privire la angajaţii care urmează să fie disponibilizaţi, că vor lua toate măsurile de protecţie socială prevăzute de legislaţie. De asemenea, au fost contactate firmele din oraşul Lugoj care sunt în căutare de angajaţi.

Fabrica din Lugoj este deţinută de producătorul de pantofi Rieker, fiind deschisă în oraşul timişean în anul 1998, unde cei aproape 700 de angajaţi produc încălţăminte pentru piaţa vest-europeană.

În 2017, compania avea afaceri în România de 264,7 milioane lei şi un profit net de 2,8 milioane lei. Rieker este o companie înfiinţată în anul 1874, în Germania, iar în prezent are sediul central în Elveţia.

Compania are circa 20.000 de angajaţi la nivel mondial, care lucrează în vânzări, design şi producţie.

Foto: Rieker/ Adrian Siko/ Facebook

Citește și: