Departamentul Economic - Mediafax
3160 vizualizări 6 aug 2018

"După datele pe care le avem, sistemul bancar românesc a trecut din poziţia de creditor în cea de debitor. Să vedem în ce măsură se confirmă. Sunt mai mulţi factori care au contribuit la acest lucru. Noi i-am prezentat în trecut, în repetate rânduri. Nu este niciun mister cu evoluţia lichidităţii. Sunt mai mulţi factori care contribuie. Este vorba şi de evoluţia ciclică, lunară, a acestei lichidităţi în funcţie de absorbţia şi introducerea de lichidităţi în piaţă de către Ministerul de Finanţe”, a declarat luni Mugur Isărescu după şedinţa în care Consiliul de Administraţie al BNR a analizat şi aprobat Raportul asupra inflaţiei, ediţia august 2018.

Guvernatorul BNR a explicat că procesul este lunar, pentru că în perioada când se plătesc taxe şi impozite, dispar lichidităţile din piaţă, iar când Ministerul de Finanţe plăteşte pensii şi salarii se introduc lichidităţi în piaţă. ”E vorba de faptul că o parte din lichidităţi au fost folosite de bănci în procesul de creditare, aţi observat noi am asistat la o cădere a intermedierii financiare, dar se pare că s-a produs punctul de cotitură întrucât creşterile, se pare, să nu zicem hop până când nu sărim gardul, pentru că avem evoluţia creditării care depăşeşte creşterea economică. Bate spre 7%, creşterea economică probabil că se va situa în jur de 4% anul acesta", precizează Isărescu.

Guvernatorul a mai notat că o parte din lichidităţile băncilor încep să fie folosite în procesul de creditare, ceea ce este un lucru foarte bun. Astfel creditul ar putea deveni un motor al creşterii economice pe măsură de stimulii fiscali îşi diminuează din forţă.

Isărescu apreciază că, în acest moment, piaţa se află în echilibru, nici exces şi nici deficit, după ce a avut un relativ exces luna trecută.

Consiliul de Administraţie al BNR a decis luni menţinerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 2,50% pe an; totodată, a hotărât menţinerea la 1,50 la sută pe an a ratei dobânzii pentru facilitatea de depozit şi la 3,50 la sută pe an a ratei dobânzii aferente facilităţii de creditare (Lombard). De asemenea, conducerea BNR a decis păstrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei şi în valută ale instituţiilor de credit.

Banca Naţională a României a injectat, luni, în piaţa bancară 10,524 miliarde de lei, printr-o operaţiune de tip repo cu scadenţa la 7 zile, la o dobândă de 2,50% pe an, egală cu dobânda cheie, potrivit datelor publicate de banca centrală.

Indicele ROBOR 3M la trei luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor în lei cu dobânda variabilă, a scăzut luni pe piaţa interbancară cu 0,07 puncte procentuale, până la 3,40% pe an, reiese din datele BNR.

Indicele ROBOR 6M, utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare, a coborât la 3,49% pe an, de la 3,53% vineri, în timp ce ROBOR 9M la nouă luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase de băncile comerciale de la alte bănci comerciale, a ajuns la 3,53% pe an, de la 3,56%.

 

Citește și: