Departamentul Politic
5396 vizualizări 12 feb 2019

”Întrebarea dacă ROBOR a fost manipulat? Răspunsul este NU. ROBOR-ul poate fi stabilit doar între bănci, dar nu este o înţelegere de tip cartelar”, a declarat Isărescu la audieri.

Guvernatorul BNR Mugur Isărescu s-a prezentat la audierile comisiilor reunite ale Senatului.

"Mai mult decât suspiciuni nu am, dar aceste suspiciuni trebuie elucidate. Având în vedere ce s-a întâmplat la nivel european, unde arată că LIBOR a fost manipulat, o astfel de ipoteză nu poate fi exclusă din start. Nivelul ridicat al ROBOR care reprezintă un element disuasiv, atât pentru firme, cât şi pentru persoane private", a declarat la începutul şedinţei preşedintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu.

"Este, în sfârşit, un răspuns adecvat dat de BNR. Audierea de astăzi vizează exact temele pe care vi le-am anunţat. Vă asigur că şi alte teme de interes public merită dezbăture ulterior. Astăzi nu vom discuta nici despre bonusul pe are vi l-aţi dat de pensionare, nici despre conflictul de interese. Astăzi discutăm despre ROBOR, inflaţie şi despre raportul pe care l-aţi făcut", a declarat parlamentarul ALDE Daniel Zamfir.

"Răspundem la orice chemare a Parlamentului pentru informare,” a replicat Mugur Isărescu. ”Pentru lămurirea chestiunilor economice. În conformitate cu legea noastră, am venit împreună cu colegii mei din Consiliul de Administraţie, pentru că am observat că în opinia publică există o confuzie: BNR este condusă de o singură persoană. Acesta este motivul pentru care suntem toţi aici, nu ca să impresionăm".

Senatorul ALDE Daniel Zamfir aprecia că, după această audiere, se va lămuri dacă BNR ”a intervenit sau nu să influenţeze ROBOR-ul, dacă BNR a intervenit sau nu să influenţeze cursul valutar”.

Schimb de replici în comisiile reunite buget şi economică din Senat, unde este audiat Muguru Isărescu, guvernatorul BNR. Senatorul Daniel Zamfir i-a reproşat că nu răspunde la întrebări, ci a venit cu un discurs gata făcut.

"Am o rugăminte: noi punem întrebările, dvs. răspundeţi. Vreau să discutăm despre ROBOR, pentru că este prima temă de discuţie. Este una care a suscitat mare interes. Aş vrea să vă întrebăm nişte lucruri şi dvs. să răspundeţi. În legătură cu ROBOR a fost un lung şir de declaraţii ale dumneavoastră contradictorii. Aţi spus că ROBOR e un produs al dv, al pieţei, vorbeaţi cu băncile, noi doar îl aprobăm. Apoi aţi spus că ROBOR nu e influenţat de bănci. Când aţi spus adevărul?", a întrebat Daniel Zamfir.

"Văd că aveţi nelămuriri. Să vă spun ce e ROBOR, e un indice al pieţei monetare bancare. Băncile cotează între ele. Noi nu stăm într-un prepeleac şi spunem să facem cutare sau cutare, vedem care e situaţia reală monetară a fiecare bănci. Fiecare bancă, prin trezorierul ei, primeşte 2000 de plăţi şi face 6.000 de încasări. În funcţie de ele şi alte operaţiuni are sau nu surplus de lichiditate. Unele au surplus, altele deficit. De asta se numeşte piaţă monetară interbancară," a explicat Isărescu.

Văzând că discuţiile tind să se transforme într-un schimb de reproşuri, preşedintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu a încercat să detensioneze situaţia.

”Putem aduce lucrurile pe un culoar mai favorabil? Putem să facem ceva împreună? Nu vrem să punem doar întrebări, putem primi şi sugestii”, a intervenit Tăriceanu.

După cum anunţa zilele trecute, senatorul ALDE Daniel Zamfir a venit pregătit şi cu întebările consilierului premierului Darius Vâlcov, care nu poate participa la şedinţă. Astfel, Zamfir i-a reproşat că în urmă cu 10 ani, punea presiune pe trezorieri, dar azi se plânge că nu are pârghii

- Băncile sunt în concurenţă, nu putem spune asta. Parlamentul, în înţelepciunea sa, să modifice OUG 50, să spună să se ia doar mediile. Este echipa tehnică a băncii şi ministerului de finanţe, a declarat Muguru Isărescu.

- E greu să spuneţi cu mâna pe inimă şi să garantaţi că nu s-au întâmplat, a insistat Zamfir.

- De asta sunt acolo.

- În 2008, situaţia vă contrazice, a adăugat Zamfir. Discuţia dintre trezorierii băncilor, spuneau ”noi, de fapt, manipulăm”. Asta reieşea. Există în acea investigaţie o declaraţie a unui trezorier care spunea: principalul mesaj a lui Cinteză, în numele guvernatorului Isărescu, îmi va da avertisment personal, dacă nu scădem ROBOR într-o săptămână. Ce pârghii legale aveaţi atunci să intervenţi şi azi nu?

- Trebuia să vă uitaţi şi la cifre. Dv. vorbiţi şi lucraţi cu vorbe, a replicat Isărescu.

- Investigaţia Consiliului Concurenţei e document oficial, spune Zamfir

- Domnule preşedinte nu e document oficial, intervine şi senatorul PNL Florin Cîţu.

- Chemaţi-l pe cel de la Consiliul Concurenţei, cere Isărescu. În 2008 a fost premier actualul preşedinte al Senatului. Atunci a fost o cădere a pieţei, mulţi bancheri au cheltuit ce aveau în trezorierie, au vândut şi titlurile de stat. Cum să nu îl ameninţe Cinteză? Intervine şi dacă dobânda ajunge la 4%, dar când a ajuns la 200%. a adăugat Isărescu.

Guvernatorul Băncii Naţionale a României a garantat în faţa comisiilor Senatului că ROBOR nu este manipulat.

”A spune că aceste tranzacţii sunt manipulări înseamnă să acuzi Trezoreria statului.(...) Ori acestea sunt absolut normale.(...) Intervine şi Banca Naţională? Da,” a afirmat Isărescu, care a remintit că, în ianuarie, senatorul ALDE Daniel Zamfir, preşedintele Comisiei economice a Senatului, a susţinut că indicele ROBOR la 3 luni este mai mic decât cel afişat de BNR, dar s-a uitat la tranzacţiile pe termen scurt şi atunci era exces de lichiditate, deoarece Ministerul Finanţelor făcea plăţi.

”Când a ieşit Zamfir în public, 81% din operaţiuni erau pe termen scurt (o zi, o săptămână etc. - n.red.)”, a remarcat Isărescu.

Indicele ROBOR a apărut în 1995, dar a fost legat de creditele de consum şi ipotecare în 2010, ca urmare a unei directive europene, iar ROBOR a fost ales de către Guvern, fiind introdus pentru credite printr-o ordonanţă.

Garantez în faţa dumneavoastră că nu există manipulare.(...) Sunt legate de stabilitatea fluxului şi de dobândă”, a mai spus Isărescu.

Guvernatorul Băncii Naţionale a României şi-a motivat afirmaţiile că ordonanţa care introduce ”taxa pe lăcomie” este o trăsnaie.

”OUG nr. 114/2018 este cel puţin o nereuşită, este un impozit pe politica monetară, ne leagă de mâini,” afirmă Isărescu. ”Dacă noi, la un atac al leului, majorăm dobânzile, omorâm băncile.”

Senatorul ALDE Daniel Zamfir i-a reproşat lui Isărescu că profitul BNR a fost folosit pentru bonusuri.

”Avem o realitate şi pentru că sunteţi cel mai longeviv guvernator din Europa, m-aş fi aşteptat să chemaţi la masă Guvern, Parlament, bănci, să faceţi ce trebuie ca să se dezvolte ţara. Acum, suntem practic în ţara cam cea mai săracă din UE, cetăţenii sunt cei mai îndatoraţi. Mă mai deranjează ceva, în toată această perioadă, ne-aţi găsit vinovaţi pentru toate relele, guvernele României. Vorbiţi de ţinta de inflaţie, dar nu spuneţi că ţinta de inflaţie este mandatul BNR. Nu vreau să vă referiţi la inflaţia din ultima lună, vorbim de inflaţia medie. Institulul Naţional de Statistică arată că în fiecare an, aţi ratat ţinta de inflaţie. Ar fi putut folosi BNR surplusul de bani ca să atingă obiectul ţinta de inflaţie. Că profitul a fost folosit ca să vă daţi bonusuri. Dacă aţi ratat ţinta de inflaţie, nu era bine să folosiţi profitul ca să vă menţineţi ţinta de inflaţie?” a întrebat Zamfir.

”80% din profitul nostru este dat statului,” a replicat Isărescu. ”Suntem singura bancă centrală care are un asemenea impozit pe profit, restul de 20% se dau pentru capitalizarea băncii, fondul de salariaţi.(...) Cum să păstrăm specialiştii? Că nu-i plătim exagerat. Am avut patru sau cinci ani de pierderi masive în sistemul bancar, statul român nu a dat un cent. Faptul că într-un an, trei bănci au avut profituri mai mari, nu însemană că trebuie să exagerăm. Ideea cu profiturile mari nu este adevărată. Aţi spus despre bănci că avem profituri mari.”

”Am primit, în sfârşit, o invitaţie validă”, a afirmat joi Mugur Isărescu, Guvernatorul BNR, în cadrul briefing-ului de presă, după şedinţa de politică monetară.

”Am anunţat cu ceva săptămâni în urmă care sunt temele pe care dorim să le discutăm cu guvernatorul Băncii Naţionale, înţeleg că, iată, vine cu întreg Consiliul Administraţiei, lucru care ne bucură foarte tare, că înţelege într-un final care sunt obligaţiile Consiliului de Administraţie al BNR.” a declarat, luni, la Parlament, senatorul ALDE Daniel Zamfir. ”Vom discuta pe marginea ROBOR-ului şi a felului în care se calculează acest indice. Vom discuta pe marginea raportului pe care BNR l-a prezentat la sfârşitul anului în legătură cu stabilitatea financiară şi vom discuta şi despre inflaţie, tema pe care domnul guvernator a abordat-o ieri. Catgoric că va fi abordată şi problema cursului leu-euro. Având în vedere că vom sta mai bine de o oră-două, sunt convins că toat temele care frământă opinia publică vor fi dezbătute şi nu am niciun motiv să cred ca vom pleca, după acea audiere, mai în ceaţă decât suntem acum. Cred că după discuţia de mâine ne vom lămuri cu toţii dacă BNR a intervenit sau nu să influenţeze ROBOR-ul, dacă BNR a intervenit sau nu să influenţeze cursul valutar şi care este rolul BNR în stabilrea ţintei de inflaţie la noi în ţară”, a declarat, luni, la Parlament, senatorul ALDE Daniel Zamfir.

CA al BNR a fost invitat, pentru a treia oară în acest an, de comisiile reunite economică şi de buget-finanţe a Senatului la audiere pentru data de 11 februarie sau data de 12 februarie.

Reprezentanţii Băncii centrale nu au putut fi prezenţi la audierea propusă pentru 11 februarie, al ora 11:00, deoarece la acea oră era prezentat „Raportul asupra inflaţiei”, ediţia februarie 2019. BNR publică de patru ori pe an acest raport, în februarie, mai, august şi noiembrie.

CA al BNR şi Guvernatorul BNR au mai fost invitaţi în acest an de cele două comisii la data de 29 ianuarie şi la data de 7 februarie. În primul caz, Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al Băncii centrale, a susţinut că reprezentanţii acesteia nu pot fi prezenţi, deoarece invitaţia nu îndeplinea procedura. Invitaţia era semnată de senatorul ALDE Daniel Zamfir, în calitate de preşedinte ale Comisiei economice a Senatului, atât pentru poziţia lui, cât şi pentru cea a preşedintelui Comisiei de buget, finanţe şi pieţe de capital a Senatului.

Cea de-a doua invitaţie din acest an a fost făcută pentru ziua de joi, 7 februarie, când CA al BNR avea programată a doua şedinţă de politică monetară din acest an şi prima în care au discutat un raport de inflaţie în acest an.

 

Citește și: