200 vizualizări 9 iun 2019

Facebook, Google, Amazon şi alte companii de tehnologie de vârf se confruntă cu critici pentru faptul că îşi reduc sumele datorate statelor prin diverse inginerii fiscale.

Noile norme ar însemna sarcini fiscale mai mari pentru marile companii multinaţionale, dar ar face şi mai dificil pentru ţări ca Irlanda să atragă investiţii străine directe, cu promisiunea unor rate de impozitare ultra-scăzute.

Marea Britanie şi Franţa s-au numărat printre susţinătorii cei mai vocali ai propunerilor de impozitare a companiilor mari de tehnologie. Acest lucru a aşezat cele două state într-o poziţie oarecum divergentă cu Statele Unite, care şi-au exprimat îngrijorarea că firmele americane sunt arătate cu degetul înr-un mod incorect, în cadrul discuţiilor legate de codul impozitării companiilor cu extindere globală.

Marile companii de internet declară că respectă regulile fiscale, dar plătesc impozite mici în Europa, de obicei prin canalizarea vânzărilor prin ţări precum Irlanda şi Luxemburg, care au regimuri fiscale relaxate.

Dezbaterea grupului G20 privind modificările aduse codului fiscal se concentrează pe doi piloni. Primul priveşte impozitarea unei societăţi în ţara în care bunurile sau serviciile sale sunt vândute, chiar dacă nu are o prezenţă fizică acolo. În cazul în care companiile încă mai pot găsi o modalitate de a evita plata impozitelor, cu ajutorul paradisurilor fiscale, ţările ar putea aplica o rată minimă de impozitare globală, care va fi convenită în cadrul celui de-al doilea pilon.

La începutul acestui an, ţările au convenit asupra unei foi de parcurs destinate revizuirii normelor fiscale internaţionale, care au fost depăşite de dezvoltarea comerţului digital.

Miniştrii de Finanţe din G29 s-au reunit în acest week-end la Fukuoka, în Japonia.

Foto: Facebook/G20 Japan

 

Citește și: